maanantai 8. tammikuuta 2018

Antisana - Tulivuori ja Ekologinen ReservaattiVuosien ajantyömatkani vei minut ohi Antisanan tulivuoren ja ekologisen suojelualueen. Antisana on majesteettinen ja salaperäinen tulivuori Ecuadorin Andien itäisellä, Amatsonasin, puolella. Antisanan huippu ylettyy 5758 metrin korkeudelle meren pinnan tasolta.

Yleensä tämä tarkoitti että minun piti nousta aamulla ennen kuutta, joskus jo viideltä tai vähän aikaisemmin. Sitten ajoin läpi Quiton kaupungin ja seitsemän jälkeen matka jatkui itään, kohti Amatsoniaa ja Andien itäisiä helmoja.

Paras asia näissä aikaisissa aamuissa oli mahdollisuus nähdä vähintään neljä lumihuippuista tulivuorta matkan varrella. Pohjoisessa kohosi Cayambe, etelässä Cotopaxi ja Illinizas ja idässä Antisana.Antisana on aktiivinen, jäätiköiden peittämä stratovolcano. Se sijaitsee Ecuadorin Coordillera Realissa, Kuninkaallisessa Vuoristossa, Napon ja Pichinchan maakuntien välissä, noin 50 km kaakkoon Quitosta. 

Tulivuori sijaitsee Cotopaxin, Chacanan, Cayamben, Reventadorin ja Sumacon tulivuorien välillä. Antisanan jäätikkö on menettänyt vähintään 36 prosenttia sen alkuperäisestä massasta viimeisten 50 vuoden aikana. 

Jäätikkö on strategisesti tärkeä, ja se onkin kaikkein tutkituin näistä Andien huippuista. Sen korkeus mitataan vuosittain ja sen massa joka kuukausi. Antisanan jäätikkörungon sulaminen ja tulivuoren ympärillä sijaitsevat ylängöt ovat yksi tärkeimmistä juomaveden lähteistä Ecuadorin pääkaupungille, Quitolle.  Ylängöllä on useita lähteitä ja pieniä lampia jotka tuottavat osan Quiton vedestä.

Tien kulkieassa kohti itää, se alkoi Quiton ulkopuolella vähitellen nousta. Kunnes saavuimme páramolle, eli Andien ylängölle. Yli neljäntuhannen metrin korkeudelta avautui upea näköala Antisanan tulivuorelle ja luonnonsuojelualueelle.

Pilvettöminä päivinä pysäytin usein auton ja lähdin ulos ottamaan valokuvia. Siihen kannatti kuitenkin varautua. Korkealla on kylmää ja hapenpuute tekee liikkumisesta vaivalloista.Antisanan tulivuori on Antisanan Ekologisen Suojelusalueen ydin. Suojelluihin alueihin kuuluu kallioita ja itäisiä Andien metsiä.

Tulivuoren aktiivisuus ja jäätiköiden hidas vetäytyminen ovat luoneet alueella vaikuttavia maisemia ja sitä pitävät kotinaan hyvin erilaiset villieläimet.

Antisanasta tuli rakas ystävä. Ensimmäisten vuotten aikana tie Quitosta Baezaan oli vanha hiekkatie. Vähän yli satakilometriä pitkään matkaan saattoi huonolla kelillä kulua jopa kuusi tuntia.

Myöhemmin tie päällystettiin ja kaikkein vaarallisimmalle kohdalle rakennettiin kiertotie. Enää vain turistit laskeutuvat vanhaa tietä pitkin Papallactan pieneen kaupunkiin joka sijaitsee yli 4000 metrin korkeudella.


Antisanan ekologinen suojelualue sijaitsee itäisen Cordillera-joen, Napon ja Pichinchan maakuntien välissä, ja se sisältää Andien metsät ja páramot, jotka sijaitsevat samannimisen tulivuoren tasangoilla ja juurella. Tämä suojelualue on lähellä Cayambe-Cocan ja Sumaco Napo-Galerasin kansallispuistoja.

Antisana-ekologinen reservi perustettiin heinäkuussa 1993 Ecuadorissa.  Antisana-säätiöllä on tärkeä rooli sen hallinnassa ja säilyttämisessä. Suojelualueella ja sen vaikutusalueella on tutkimushankkeiden lisäksi sosiaalisia hankkeita. 

Jotkut yhteisössä toteutetuista töistä ovat vaihtoehtoja perinteisille tuotantojärjestelyille, kuten taimenhautomot (Papallacta-Cosanga) tai orgaaninen vesiviljely.Joinakin päivinä saatoin kokea kaikki vuodenajat yhden vuorokauden sisällä. Lähdin aamulla sademetsästä jossa oli +40 C ja kosteusarvot 90-100%. Matkustin Cordillera Azulin, Sinisten Vuorten halki, missä aina satoi ja lämpötila laski +20C ja sen alle.

Seuraavaksi saavuin Baezan kaupunkiin jossa lämpötila oli yleensä +20C yläpuolella. Ajaen pitkin kapeaa ja kiemuraista vuoristotietä, nyt Cordillera Realilla, Kuninkaallisella Vuoristolla saavuin vähitellen 4000 metrin korkeudelle.

Tällä korkeudella ämpötila laski lähelle nollaa tai alle, varsinkin iltaisin ja yöllä. Papallactan kaupungin ohitettuani ympärilläni alkoi näkyä valkoisia hiutaleita ja korkeimmalla kohdalla vuoristoa maassa oli useana kertana lunta.Ylitettyäni vuoret alkoi alamäki kohti Quitoa. Silloin laskeuduin vähitellen 2800 metrin korkeudelle ja lämpötila alkoi taas nousta lähemmäs +20C tai sen yli.

Joskus ylhäällä vuorilla sataa niin paljon lunta ja tiet jäätyvät että liikenne pysähtyy ja autonkuljettajat, erityisesti rekkakuskit, joutuvat yöpymään autoissaan useamman vuorokauden. Odotellen lämpöisiä tuulia jotka saapuisivat sulattamaan lumen ja jään ja päästäisivät heidät jatkamaan matkaa.


Nastarenkaita ei Ecuadorissa tunneta.18 kommenttia:

 1. Upeita maisemia. On varmasti ollut henkeä salpaavaa tuolla kulkiessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, Andit ovat uskomattoman upeita. Minä en ainakaan ole ikinä vielä onnistunut kyllästymään niihin.

   Poista
 2. En ole tiennytkään, että maailmassa on jotain näin mykistävän kaunista. Kiitos, kun jaoit tämän kokemuksen kanssamme.

  VastaaPoista
 3. Onpa upeat maisemat! Aikamoiset ilmastolliset erot on kun sademetsästä lähtee ja löytää itsensä lumivuorilta. Olisi kyllä hienoa päästä noille paikoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotan oikein sydämellisesti tervetulleeksi! Ecuador on todella hieno paikka vierailla.

   Poista
 4. Vau mitä kuvia ja maisemia! Ei hassumpi työmatka, päihittää ahtaan Lontoon tuben mennen tullen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava että tykkäsit. Ja ehdottomasti Ecuadorin luontaisetuihin kuuluvat upeat maisemat ja työmatkat :)

   Poista
 5. Huikeita maisemia! :) Olisi mukava käydä joskus jossakin Etelä-Amerikan maassa. Ecuador vaikuttaa mm. mielenkiintoiselta. Mieheni osaa espanjaa ja itsekin ymmärrän sitä jonkin verran! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ecuadoriin kannattaa ehdottomasti tulla. Täällä on todella paljon nähtävää, luonto on upeaa ja maa on todella monipuolinen. Suosittelen :)

   Poista
 6. Tulivuoret on jotenkin kiehtovia. Kauniita. Mutta samalla pelottavia. 4000 metrin korkeus on huima.Upeita jylhiä valokuvia sinulla taas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulivuoret ovat todella kiehtovia. Niillä jaksaa vierailla aina uudestaan, varsinkin jos ne ovat purkaantumassa. Laava ja luonnonvoimat ovat uskomattoman upeaa näyttämöä.

   Poista
 7. Ihan mahtavat maisemat! Itsekin olen Balilla kiivennyt tulivuorelle ja se oli kyllä huippu kokemus, vaikka se kipuaminen pitikin aloittaa jo aamuneljältä :D Palkitsi sitten katsella auringonnousua korkeuksista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikainen aamuherätys on vuorille matkustamisen haittapuoli. Toisaalta maisemat ovat sen arvoisia.

   Poista
 8. Oi miten upeita maisemia! Aika huimat lämpötilaerot yhden ajomatkan aikana, mutta sitä se korkeusvaihtelu tekee. Ecuador ja koko Etelä-Amerikka on minulta vielä näkemättä, mutta jonkinlainen kiertomatka on suunnitteilla ehkä parin vuoden päähän. Nämä kuvat ja tarinasi kyllä lisäsivät houkutusta suuresti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ecuadoriin kannattaa ehdottomasti tulla! Ilmoittele ihmeessä kun olet tulossa, autan mielelläni.

   Poista