maanantai 22. tammikuuta 2018

Arca de Noe - Nooan Arkki, Erilainen Eläintarha EcuadorissaArca de Noe, eli Nooan Arkki, on eläintarha Archidonan viidakkokaupungissa Ecuadorissa.

Monien vuosien ajan se on ollut meidän teinimme suosikkieläintarha. Olemme käyneet siellä lukemattomia kertoja. Nyt haaveenani on saada vietyä meidän nuorempi poikamme sinne.


Kuten kaikki ecuadorilaiset eläintarhat, Arca de Noe on villieläinten pelastuskeskus. Sinne viedään eläimet jotka on pelastettu salametsästäjiltä, salakuljettajilta, sirkuksista tai laittomista yksityisistä eläintarhoista.

Kun eläimet kuntoutuvat, ne palautetaan takaisin omalle asuinalueelleen. Jos ne eivät pysty enää elämään normaalia elämää villinä, ne sijoitetaan eläintarhoihin eripuolille Ecuadoria. Ja joskus jopa ulkomaille.


Ecuadorilaisissa eläintarhoissa on tavallisesti vain maassa esiintyviä omia eläinlajeja. Poikkeuksena ovat sirkuksista pelastetut eläimet. Siksi Arca de Noesta voi löytää lauman leijonia.

Ensimmäisen kerran ne nähdessäni olin suoraan sanottuna aika järkyttynyt. Leijonat ovat verkkoaidan takana. Ei ole mitään kuoppaa tai kummempaa turvaväliä.


Sieltä ne katselivat nälkäisen näköisenä sisareni lapsia jotka olivat meidän mukanamme eläintarhavierailulla.

Tähän lisäyksesi se, että osa eläintarhan charmia on meille ollut aina se että monet eläimet kulkevat eläintarhassa vapaana. Varsinkin apinat ja linnut, kuten papukaijat, päästetään ihan tarkoituksella irti jotta ne kuntoutuisivat ja tottuisivat vapaampaan elämään.


Toiset eläimet taas karkailevat häkeistä. Yleensä se ei ole mitenkään haitallista. Olemme useamman kerran paijailleet ja sylitelleet eri lajisia apinoita eläintarhavierailun yhteydessä. Kerran, silloin vielä pikkuinen, teini olisi aivan välttämättä halunnut ottaa chorongon poikasen mukaamme, se kun oli hänen mielestään aivan ihana.

Nenäkarhut ovat myös tulleet tällä tavalla tutuiksi. Samoin kuin käärmeet, joita teini kantaa aina mukanaan jos vain on mahdollisuus, papukaijat, tukaanit ja monet muut eläimet.


Palataksemme takaisin leijoniin. Tietäessäni miten helposti eläimet tässä kyseissä eläintarhassa lähtevät kävelylle kyllästyttyään häkkielämään. Ilmoisin siskonlapsille että emme ollenkaan pitäisi turhaa ääntä ja kävelisimme häkiltä hitaasti ja rauhallisesti taaksepäin.

Minkä jälkeen kaksi nuorempaa hihkaisivat, kääntyivät ympäri ja yrittivät lähteä juoksemaan. Kiskaisin molempia kädestä kiinni. Ja kävelimme hitaasta ja rauhallisesti, selkä edellä häkin luota mutkan taakse.Myöhemmin keskustelin eläintarhan työntekijöiden kanssa ja he vakuuttivat että häkki on varmasti turvallinen. Ja urosleijona oli kuulemma kastroitu sirkuksessa ollessaan. Ja lisäksi leijonat ruokitaan niin hyvin että niillä ei ole tarvetta metsästää.

Koska kyseisestä vierailusta on kohta kymmenen vuotta eivätkä leijonat ole vielä karanneet häkistä tähän mennessä, uskallan suositella eläintarhaa muillekin.

Olemme itsekin käyneet eläintarhassa useamman kerran sen jälkeen ja nauttineet karkailevien eläinten seurasta. Sekä vapaana asuvista eläimistä.Varsinaisten amatsonian alueen eläinten lisäksi eläintarhasta löytyy muunmuassa galapagos-kilpikonnia. Galapagossaaret kuuluvat Ecuadorille ja kilpikonnia onkin levitetty eläintarhoihin ympäri koko maata.

Teinistä kaikkein kiinnostavimpia kohteita ovat kuitenkin aina olleet apinat sekä erilaiset vapaana kulkevat eläimet. Aina vieraillessamme hän miettii minkä eläimen hän tällä kertaa saa syliinsä.Itse pidän apinoiden lisäksi erilaisista papukaijoista. Niiden elämää on mielenkiintoista seurata kun ne lentelevät puusta puuhun.

Täällä opin myös että tukaanit ovat aikamoisia petolintuja. Ne tappavat pienemmät linnut, ja jopa nisäkkäät, isolla nokallaan ja syövät sitten ne ateriakseen.


Yksi minun suosikkipaikoistani on pieni bambumetsikkö aivan eläintarhan kiertopolun lopussa. Bambut kaartuvat yläpuolelle luoden taiomaisen tunteen ja lisäksi ne ovat yksi apinoiden suosikkipaikoista. Niiden juttelua voi aina kuulla ja temppuja seurata.14 kommenttia:

 1. On todella helppo ymmärtää teinejä, nuo pienet karvaiset pallerothan ovat aivan vastustamattoman söpöjä :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apinanpoikaset on ihania. Niitä kasvatetaan usein ihan perheenjäseninä viidakon Kichwa-kulttuurissa. Hyvin ymmärrettävää minusta.

   Poista
 2. Huh, olipas aika tavalla erilainen eläintarhakäynti. Kuulun itse tavallisten eläintarhojen vastustajiin, joissa villieläimet häkitetään kuin esineet ja laitetaan tarjolle ihmisten katseltavaksi, Tällaiset reservaatit, jotka tekevät arvokasta eläinsuojelutyötä ovat kyllä arvostettavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ecuadorissa nykyään kaikki lailliset eläintarhat kuuluvat villieläinten pelastuskeskusten verkostoon ja valtio taistelee kovasti sekä laittomia eläintarhoja, salametsästäjiä ja -kuljettajia sekä jopa sirkusten laitonta eläintenpitoa vastaan. Edes yksityiset ihmiset eivät voi enää pitää villieläimiä lemmikkinä. Täällä on hyvin tiedostettu luonnon ja eläinten oikeudet viime vuosikymmenen aikana.

   Poista
 3. Jokaisen lapsen unelma ja myös tämän äidin. Apinat ovat hellyyttäviä ja varsinkin tällaisessa paikassa jossa ne saavat kuntoutua rauhassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on meidän suosikkipaikka juuri tästä syystä. Quiton lähellä on myös Andeilla hieno eläintarha mutta se ei ole apinoiden luonnollinen elinympäristö, joten niitä ei juuri siellä näe, muuta kuin vankeudessa syntyneitä ja kasvaneita.

   Poista
 4. Eläintarhat ovat tosiaan nykyisin monta kertaa vähän vaikeasti perusteltavia vierailukohteita, mutta monet niistä tekevät hyvääkin.
  Kävin oikein Korkeasaaressa tutustumassa asiantuntijoiden opastuksella aiheeseen viime kesänä.
  Näistä rescue centereistä kuulin Borneolla vähän arvostelua sikäli, ettäne olemassaolollaan mahdollistavat mm. apinoiden ottamisen lemmikiksi, kun ihmiset tietävät, että niistä sitten pääsee eroon antamalla ne näihin paikkoihin - ja kuulemma (siellä) aika vähän eläimiä pystytään palauttamaan luontoon ja/tai niitä kuitenkin pidetään keskuksissa, koska siellä pitää olla eläimiä, jotta keskus pystyisi keräämään rahaa. Tiedä näistä sitten ...
  P.S. Saisiko kommentointiin myös Nimi/URL -vaihtoehdon? Se lienee kuitenkin monen suosikkivaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ecuadorissa nykyään kaikki lailliset eläintarhat kuuluvat villieläinten pelastuskeskusten verkostoon ja valtio taistelee kovasti sekä laittomia eläintarhoja, salametsästäjiä ja -kuljettajia sekä jopa sirkusten laitonta eläintenpitoa vastaan. Edes yksityiset ihmiset eivät voi enää pitää villieläimiä lemmikkinä. Täällä on hyvin tiedostettu luonnon ja eläinten oikeudet viime vuosikymmenen aikana.
   Ecuadorissa oli tuon tapaisia ongelmia aikaisemmin. Oli helppo saada rahaa turisteilta ja ulkomailta esittämällä luonnonsuojelijoita vaikka oikeasti eläimet olisivat paremmin pärjänneet itse luonnossa.
   Täällä nykyään suurin ongelma ovat salametsästäjät ja villieläinten salakuljettajat. Ecuadorissa on niin paljon eläinlajeja joita tietynlaiset ihmiset arvostavat lemmikkeinä tai joiden ruumiinosista he ovat valmiita maksamaan paljon rahaa.

   Poista
 5. Mielenkiintoinen paikka! Tämän tyylisessä eläintarhassa voisin käydäkkin, joka ei siis rahan kiilto silmissä havittele turisteja, vaan hoitaa eläimiä uuteen elämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on juuri hyvä puoli ecuadorilaisissa eläintarhoissa nykyään. Eläin- ja luonnonsuojelu on alettu ottaa tosissaan ja se näkyy.

   Poista
 6. Vau, mikä paikka ja miten ihanalla "taka-ajatuksella"! <3

  Enpäs tiennytkään, että tukaanit on noin hurjia! :D Apua! Toisaalta niiden nokka tosiaan on aika tehokas ase varmasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin yllätyin siitä että tukaani on tosiaan petolintu. Jotenkin aina ajattelin että se syö isoja pähkinöitä tai jotain sillä nokallaan, tai kyllä se niitäkin syö. On varsin kaikkiruokainen siis.

   Poista
 7. Onpas todellakin erilainen eläintarha 🤗
  Olin samaa kirjoittamassa kuin yllä etten olisi ikinä arvannut että tukaani on noin peto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. El Arca on upea paikka, todella suosittelen sitä kaikille. Harmittaa kun se on vähän syrjässä. Harvempi tänne tuleva turisti edes osaa sinne eksyä.

   Poista