maanantai 25. huhtikuuta 2016

Ecuadorin maanjäristys

Ecuadoria järisytti lauantaina 16. huhtikuuta 7,9 richterin asteikon maanjäristys joka tuhosi ison osan Tyynen valtameren rannikolle sijoittuvista Manabin ja Esmeraldasin provinsseista.


- Tunteiden kirjo on tällä hetkellä valtava. Olemme iloisia ja helpottuneita että kotimme ei ole vahingoittunut ja perheemme selvisi pelkällä säikähdyksellä. Myös Mammu ja Teijo voivat hyvin. Ibarra on onneksi myöskin täällä Andeilla turvassa. Kalliopohjamme pelasti meidät, sekä fyysisesti että kuten Raamatussa kerrotaan.

Järistys tuntui vahvasti Quitossa. Maa tärisi yli minuutin ajan ja rakennuksia romahti Andeilla saakka.

- Me olimme autossa täällä Quitossa. Pysähdyimme juuri ennen maanjäristyksen alkua tien varteen. Napo soitti ja kysyi ajo-ohjeita ja samalla auto alkoi tärisemään. Ensin ajattelin että takapenkillä lapset heiluivat ja leikkivät mutta heilunta vain jatkui ja tuli kovemmaksi. Sitten ulkona alkoivat sähköpylväät liikkua puolelta toiselle ja Napo kysyi minulta että miksi auto tärisee niin pahasti. Seuraavaksi hän totesi että kyseessä on maanjäristys ja autoa pitää siirtää koska vieressämme oli juuri sähköpylväs jossa oli valtava keko sähköjohtoja. Sitten kuului räjähdys ja näkyi iso valkoinen valo. Ensimmäinen ajatus oli että maanjäristys johtui Cotopaxi tulivuoresta joka on purkaantunut tässä Quiton vieressä viime aikoina.

Useat tiet olivat tukossa Quitossakin järistyksen takia.

Järistys tapahtui Tyynen Valtameren rannikolla, Pedernalesin ja Muisnen kaupunkien välissä, Esmeraldasin provinssin puolella. Se tuntui kuitenkin Andeilla saakka Ecuadorin pääkaupungissa Quitossa ja myös Kolumbiassa ja Perun pohjois-osissa.

- Myöhemmin kuulin toisen räjähdyksen ja sähköt menivät ympäriltämme. Viimein tajusin että ne olivat muuntajalaatikoita jotka räjähtelivät. Uutisista kuulimme että niitä oli räjähdellyt Quitossa useampikin ja sähkötolppia oli kaatunut ympäri Quitoa. Iso osa kaupungista, Etelä-Quiton, vanhan keskustan ja laaksojen asuinalueet olivat ilman sähköä vielä sunnuntaiaamuna. Lisäksi etelässä romahti rakennuksia ja rakennuksissa on railoja seinissä ja ihmiset ovat joutuneet lähtemään kodeistaan kriisimajoitukseen.

Maata ja kiviä laskeutuu rinteitä pitkin.

Koko maassa on kielletty sekä julkiset että yksityiset kokoontumiset. Nyt ei ole häitä, hautajaisia eikä edes jalkapalloa koska Ecuadorin liigan pelitkin on väliaikaisesti siirretty myöhemmäksi. Siitä jo yksistään huomaa miten vakava tilanne on. Rannikolla kouluvuosi alkaa vasta huhtikuun puolenvälin jälkeen. Monet arvelevat että se siirtyy nyt vielä myöhemmäksi koska monet koulut ovat sortuneet ja useissa pystyssä olevissa on rakenteellista vahinkoa.


- Quitossa on edelleen kielletty ihmisten kokoontumiset ja baarit ja muut illalla ja yöllä auki olevat yritykset on suljettu Quiton kaupungin määräyksestä. Kaikki eivät siitä pidä että näin kaukana kriisialueesta on tällaisia kieltoja mutta se helpottaa tilannetta kun niin moni poliisi ja melkein koko palokunta on katastrofialueella pelastustöissä. Ja lisäksi jatkuvien jälkijäristysten kanssa on vaara että rakennukset sortuvat ihmisten päälle tai että ihmiset vahingoittavat toisiaan paniikissa. Uutisten mukaan järistykset voivat jatkua vielä kuukaudenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti