maanantai 23. toukokuuta 2016

Pacto-kirkon avustustyö Ecuadorissa

Lyhytaikainen työ kriisialueella

Lyhytaikaisesta työstä Pacto-kirkon puolesta vastaa Muonajoukkue. Heidän vastuullaan on järjestää keräykset eri puolella maata ja toimittaa ne Quitoon. Muonajoukkue koordinoi eri seurakuntien kanssa jotta seurakunnat itse toisivat keräämänsä avustustarvikkeet Quitoon. Quitossa ne kerätään Pacto-kirkon keskustoimistolle ja sieltä ne pakataan avustusautoihin ja viedään kriisialueella.

Toinen Muonajoukkueen keskus on Guayaquilissa rannikolla. Guayaquil on lähempänä katastrofialuetta ja sieltä on paljon nopeampi matkustaa ihmisten luokse jotka avustuksia tarvitsevat. Tämän tähden keräyksiä on yritetty koordinoida alueelle ja kerätyllä rahalla ostettavat tavarat hankitaan Guayaquilista ja toimitetaan sitten eteenpäin Manabin provinssiin.

Muonajoukon kokous Pacto-kirkon tiloissa, mukana Ecuadorin ja USAn edustajia. Vasemmalla ikkunan edessä istuu Pacto-kirkon puheenjohtaja, Henry Burbano.

- Pacto-kirkko on pystynyt toimittamaan paikalle Manabiin jo viisi autollista apua, mikä on aivan valtava ponnistus pieneltä kirkkokunnalta. Enimmäkseen tämä apu on ollut vettä ja ruokaa ja keräykset seurakunnissa on vasta aloitettu. Tukea virtaa paikallisseurakunnista koko ajan enemmän, samoin kuin kontakteja joissa kysytään vapaaehtoisten tarvetta. Tällä hetkellä päätös on että vapaaehtoisia otetaan pakkaushommiin, ei paikanpäälle lähetettäväksi jos heillä ei ole jotain aivan spesifistä ammattitaitoa jota kriisialueella juuri tarvitaan.

Pienenä tuenantajana Pacto-kirkko on keskittynyt maaseudun pikkupaikkakuntiin joihin valtion apu ei ole vielä kerennyt. Ja joissa myös apua kaikkein eniten siksi tarvitaan. Kylien asujamäärät ovat myös tarpeeksi pieniä jotta autojen kuormista riittää kaikille edes jotakin pientä.

Vapaaehtoiset täyttävät kuorma-autoa vesipulloilla ja ruokatarvikkeille rannikolle lähtöä varten Pacto-kirkon keskustoimiston pihalla.

Lyhytaikaista, ja myös pitempiaikaista, tukea antaa myös Logistiikkajoukkue. He suunnittelevat matkat yhteistyössä paikanpäällä olevien pastoreiden ja tukihenkilöiden kanssa sekä hankkivat autot joilla tuki viedään paikan päälle ja polttoaineen autoja varten. Logistiikkajoukkueen vastuulla on myös hankkia ruoka ja juoma kriisialueella matkustavia vapaaehtoisia varten.

- Katastrofialueelle ei ole helppo matkustaa. Ensinnäkin tiet ovat vanhingoittuneita sekä maanjäristyksen että pitkään kestäneen El Niñon aiheuttamien sateiden vuoksi. Lisäksi matkan varrella on maantierosvoja joka lisää vielä vaaraa. Perillä avustustyöntekijät tarvitsevat majapaikan, tai ainakin patjan jonka päällä nukkua ja se pitää viedä mukana koska kriisialueella ei ole hotelleja tai sänkyjä tarjolla. Myöskin ruoka ja juoma jonka aikoo paikanpäällä nauttia pitää viedä itse mukana tai sitten pitää syödä ja juoda aiottu apu. Tämän takia jokaisin mukana olevan pitää todella lunastaa paikkansa, turisteilla ei ole alueelle asiaa.

Pacto-kirkon tilat Quitossa ovat katastrofiavustuksen vastaanottotila. Kuvassa vapaaehtoisia.

- Itse paikan päällä on myös 35 vapaaehtoisen seurakuntalaisen tiimi. Kaikki ovat kotoisin Manabista ja heidän kotinsa ovat myös vahingoittuneet maanjäristyksessä ja he ovat samassa tilanteessa kuin kaikki muutkin ympärillä. Kuitenkin he ovat järjestäytyneet auttamaan muita ympärillään ja tukevat Pacto-kirkon lähettämiä työntekijöitä.


Pacto-kirkon keski- ja pitempiaikainen avustustyö

Keski- ja pitempiaikaisesta avustustyöstä ovat vastuussa Tekninentiimi sekä Pakolaistiimi. Tekniseen tiimiin kuuluvat Pacto-kirkon jäsenet jotka ovat terveydenalan- ja rakennusalanammattilaisia. Lisäksi tiimissä on mukana ulkomaalaisia vapaaehtoisia. Tiimin työtä koordinoi Pacto-kirkon säätiö FACE.

FACEn lääkärikaravaani. Ensimmäinen vasemmalta on USAn Covenant Churchin edustaja Ecuadorissa, Eugenio Restrepo. Toinen oikealta on Vapaakirkon edustaja, Teijo Sormunen. Lisäksi kuvassa toinen vasemmalta USAlainen lähetystyöntekijä Joel Delph ja ecuadorilaisia avustustyöntekijöitä. Kuva Rolando Escola.
Yksi näistä vapaaehtoisista on USAn Covenant Churchin Latinalaisen Amerikan työn koordinaattori, Eugenio Restrepo, joka sattui olemaan maassa maanjäristyksen tapahtuessa. Hänen erikoisosaamisensa on kuoleman kohtaaminen ja hän on kuluneen viikon aikana kouluttunut Pacto-kirkon työntekijöitä, vapaaehtoisia ja pastoreita kohtaaman kuoleman, sekä kuoleman koskettamat ihmiset kriisialueella.

Tekniseen tiimiin kuuluu myös Suomen Vapaakirkon edustaja lääkäri Teijo Sormunen. Hän ja Eugenio matkustivat FACEn tiimin mukana Manabiin kartoittamassa tilannetta ja avuntarvetta. Restrepo koulutti paikanpäällä pastoreita ja Teijo Sormunen tuki tiimin muita terveydenalantyöntekijöitä. He vierailivat paikallisella klinikalla jonka kanssa FACE tekee yhteistyötä ja veivät sinne lääkelahjoituksen.

Maanjäristyksen tuhoja Mantassa, Manabin provinssissa. Valokuva Teijo Sormunen.

- FACEn lääkärikaravaaniin tulee liittymään vielä lisää sekä paikallisia että ulkomaalaisia vapaaehtoisia jotka ovat jo ottaneet yhteyttä Pacto-kirkkoon. Myös Montecristin paikkillishallinto koordinoi heidän kauttaa terveydenalanammattilaiset jotka ovat ilmoittautuneet alueelle vapaaehtoisiksi. 

Tiimi vei myös mukanaan 200 naistenhygieniatuotepakettia. Niistä sekä aivan jokapäiväisistä hygieenituotteista on valtava pula alueella.


- Pelkkä saippua, tai meidän naisten ollessa kysessä terveyssiteet, voivat palauttaa itsetunnon ja arvokkuudentunteen.

Rukoileva seurakunta Montecristissa, Manabin provinssissa. Kuva Teijo Sormunen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti