maanantai 9. toukokuuta 2016

Kuumuus ja kaatosateet vaikeuttavat pelastus- ja uudelleenrakennustöitä

Tyynen valtameren rannalla pahiten kärsineellä alueella pelastustyöt jatkuvat. Ecuadorissa on meneillään sadekausi joka rannikolla tarkoittaa kaatosateita sekä paahtavan kuumaa auringonpaistetta.

Järistyksestä on kulunut sen verran aikaa että enää ei ole mahdollista löytää raunioihin loukkuun jääneitä hengissä. Samalla kuumuus nopeuttaa ruumiiden hajoamisprosessia sekä vesisade pehmentää maaperää ja pahentaa järistyksen vaikutuksia. Haju alueella on hirvittävä ja sairaudet leviävät pelastuneiden joukkoon.


Löydettyjen ja tunnistettujen kuolleiden määrä ylittää jo 650 henkeä. Haavoittuneita on yli 20 000. Itse paikalla olleet, sekä pelastajat että pelastetut, puhuvat kuitenkin paljon suuremmasta määrästä kuolleita. Valtion puolesta virallisia lukuja julkaistaan sitä mukaan kuin ruumiit tunnistetaan, tunnistamattomia ei lasketa lainkaan mukaan kuolleisiin.

Pacto-kirkko kerää ja jakaa vettä sekä ruokaa järistysalueella. Valokuva maanjäristysalueelta, kuvan on ottanut ruotsalainen lähetti Petter Hermanson.

- Jälkijäristyksiä on jatkuvasti. Tähän mennessä jo yli 1200. Joka päivä on useampi viiden ja neljän richterin asteikolla ylittävä järistys. Ihmiset ovat huolestuneita täällä Quitossakin. Heti kun maa alkaa täristä aletaan kysellä onko se uusi maanjäristys.

Rannikolla, episentrumin lähellä asuvat ihmiset eivät enää uskalla palata koteihinsa. Monet ovat päässeet valtion ja kuntien sekä kaupunkien perustamiin pakolaiskeskuksiin, mutta useat ihmiset nukkuvat kadulla, joko teltoissa tai muovin alla. Kaikille ei ole tilaa keskuksissa ja ne joiden koti on vielä pystyssä haluavat vartioida sitä ja omaisuuttaan. Rikollisuus on noussut valtavasti, sekä koteja että kauppoja on ryöstetty ja väkivaltarikosten määrä on myös lisääntynyt.


- Yksi pahiten vahingoittuneista alueista on Pedernales, kaunis rantalomakaupunki jossa mekin olemme useasti vierailleet. Tiet kaupunkiin menivät maanjäristyksen takia poikki ja pelastustoimet vaikeutuivat tämän tähden. Alueella on useita hotelleja jotka ovat romahtaneet, lisäksi useat alueen ihmiset jäivät loukkoon ostoskeskusten, kauppojen, ravintoloiden ja kotiensa rauniohin. Järistys sattui vähän ennen seitsemää illalla ja suuri osa ihmisistä oli sisällä syömässä.

Ihmiset pelkäävät mennä takaisin koteihinsa vaikka ne olisivatkin vielä pystyssä. Valokuvan järistysalueelta ottanut Pacto-kirkon työntekijä Isaac Ponce.

Toinen pahasti vahingoittunut paikka on Portoviejo joka on ollut osittain tulvan alla El Niñon aiheuttamien sateiden jäljilta, maanjäristyvahinkojen lisäksi. Siellä sijaitsevasta vankilasta karkasi noin 200 vankia joista suurin osa on saatu kiinni. Tällä hetkellä kadoksissa on vielä noin 40 vankia.

Kaupungissa on ollut useita tulipalojaa jotka ovat aiheutuneet kaasuvuodoista. Kaasuputket ja johdot ovat järistyksen tähden vuotaneet ja ihmiset ovat sytyttäneet kynttilöitä koska sähköjen tulo alueelle on kestänyt. Monet pyytävätkin lisää kynttilöitä ja taskulamppuja sekä pattereita.


Mantan satamakaupunki Manabissa on myös yksi katastrofialueen kaupungeista. Tarquin kaupunginosa on siellä tuhoutunut melkein täysin. Ongelmia kaikissa kolmessa kaupungissa lisää veden puute. Alue on autiomaata ja siellä on normaalistikin ongelmia puhtaan veden saatavuuden kanssa. Nyt vesiputket ovat osittain tai kokonaan tuhoutuneet, samoin kuin viemärit ja sähköliittymät.

Paikalliset seurakuntalaiset tukevat vapaaehtoisesti Pacto-kirkon avustusten jakamista. Valokuvan järistysalueelta on ottanut Pacto-kirkon työntekijä Isaac Ponce.
- Pahinta on katsoa ja kuunnella pikkukaupunkien ja kylien ihmisiä. Apu on tullut näihin kolmeen suurempaan keskukseen mutta pienempien kaupunkien raunioille etsijöiden ja pelastajien tulo on viivästynyt. Samoin monessa paikassa ei ole vettä ja ruokaa niille jotka selvisivät hengissä.

2 kommenttia:

  1. Ei sitä voi käsittää, minkälaisissa oloissa siellä on yritettävä tulla toimeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikeaa se on ja surullista, monet ovat jo muuttaneet pois, toiset asuvat pakolaiskeskuksissa ja haaveilevat takaisinpääsystä kotiin, toisilla ei kotia enää ole.

      Poista