maanantai 19. maaliskuuta 2018

STS-koulutus Bellavistan viidakkokichwa-intiaanikylässäMaaliskuun alku hujahti ohi Punkuwaikon STS-Raamatuntarinan kertomiskoulutusta suunnitellessa. Kuten olen jo kertonut aikaisemmin tämä menetelmä on tarkoitettu erityisesti lukutaidottomille ja ihmisille jotka mieluummin oppivat suullisesti kuin luetun ja kirjoittamisen kautta.

Täällä Ecuadorissa yli 20% intiaaneista on täysin lukutaidottomia ja valtaosa lukee heikosti ja mieluummin oppii suullisesti kuin lukemisen kautta. Siksi onkin niin tärkeää että ihmisillä kylissä olisi mahdollisuus oppia Raamatun kertomuksia kuuntelemalla ja keskustelemalla niistä.


Keskiviikkona aloitamme ensin jatkokoulutuksen Amatsonian viidakossa pienessä Bellavistan kichwa-intiaanikylässä. Siellä pidettiin vuosi sitten peruskurssi missä minä sain kipinän ja kutsun Jumalalta STS-työhön. Nyt Bellavistan intiaanit ja kaksi intiaanimiestä Imbaburan provinssissa Andeilta opiskelevat voidakseen kouluttaa muita Raamatun-tarinoidenkertojiksi. 

Pääkouluttajamme vaihtui yhtäkkiä. Viime vuonna koulutuksen pitäneen irlantilaisen Bryanin äiti kuoli ja hän ei pystykään tulemaan paikalle. Lauantaina Ecuadoriin saapui USAlainen Dan joka tulee toimimaan Bryanin puolesta. Haastetta tilanteeseen tuo se että Dan ei osaa espanjaa juuri lainkaan. Minä ja Hanna Erikson tulemme toimimaan tulkkeina. Rukoilettehan meille jaksamista ja että löytäisimme juuri oikeat sanat ja termit. Ja viisautta ja kärsivällisyyttä Danille kun hän joutuu kamppailemaan kielen ja uuden kulttuurin kanssa. Sekä avointa sydäntä ja mieltä kaikille kurssin osanottajille. Myöskin Pyhän Hengen ilmestymistä meidän keskellämme jotta Jumala voisi murtaa sydämieämme ja miehiämme ja antaa meille paremman ymmärryksen hänen sanastaan.Koulutus kestää viisi päivää, keskiviikosta sunnuntaihin. Sunnuntaina yöllä Hanna ajaa meidät Quitoon ja maanantaina Ecuadoriin saapuu lisää kouluttajia USAsta ja Paraguaysta jotka tulevat auttamaan meitä Punkuwaikon peruskurssille.

Punkuwaikossa on vielä moni asia kesken. Seurakuntalaiset haluavat laittaa ulkomaalaiset hotelliin nukkumaan ja viidakkointiaanit voisivat heidän mielestään nukkua kirkon sementtilattialla. Me emme tätä tahdo tehdä ja minun ehdotukseni oli että intiaanit voisivat mennä hotelliin, jos se on jo maksettu, ja me ulkomaalaiset nukumme kirkon lattialla. 


Rukoilettehan että Jumala avaisi ihmisten sydämet näkemään miten meidän ei tule arvostella ja tuomita toisiamme ja asettaa toista ihmistä tärkeämmäksi ja toista vähäisemmäksi, varsinkin kun olemme kaikki veljiä ja sisaria Herrassa. Pyydättehän yhdessä Jumalalta että saisimme kaikki nukkua samassa paikassa ja etteivät seurakunnat tuhlaisi vähiä rahojaan hotelliin.

Samoin pyydän teitä rukoilemaan jotta Jumala saisi kutsua oikeat ihmiset koulutukseen ja sinne saapuisi rohkeita ja Jumalaa rakastavia miehiä ja naisia jotka ovat valmiita kertomaan Jumalan sanaa perheenjäsenilleen, sukulaisilleen, naapureilleen, kylänsä asukkaille, muille ecuadorilaisille ja jopa ulkomaalaisille.


Tunnen että kutsuni on muodostaa Ecuadorin oma STS-tiimi joka voi kouluttaa ihmisiä sekä Ecuadorissa ja ulkomailla. Ja on ihmeellistä miten Jumala on valinnut viidakkointiaanit, ihmisryhmän joka on vähäisistä vähäisin täällä Ecuadorissa jonka katsotaan olevan täysin sivistymätön, mitätön ja mihinkään kelpaamaton, kouluttamaan muita ecuadorilaisia ja tuomaan heille tätä uutta menetelmää oppia Jumalan sanaa ja pystyä opettamaan sitä muille. Kiitos Jumalalle siitä!

Pyydättehän heille rohkeutta ja sitoutumista tiimiin. Ja että Punkuwaikon kurssilla voisimme löytää lisää palavia ihmisiä jotka myös tulisivat tiimimme jäseniksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti