keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Cayamben seurakunta

Cayambe on pieni kaupunki Ecuadorin pohjoisosassa Cayamben tulivuoren vieressä. 

Kaupunki on päiväntasaajan vierustalla.

Pacto-kirkolla on seurakunta Cayambessa, nimeltä El Nazareno.

Suurin osa seurakunnan jäsenistä, ja Cayamben kaupungin asukkaista, on mestitsejä.

Mutta seurakunta sijaitsee Pacto-kirkon Kichwa-työalueella.

Seurakunta työskentelee Compassion-hankkeen kanssa tukien vähävaraisia lapsia heidän läksyissään ja opettamalla heille koulun jälkeen Jeesuksesta ja Raamatusta.

Tässä valokuvia ja videota vierailulta Cayamben El Nazareno seurakuntaan.







El Nazarno seurakunnan pastori Carlos Montenegro ja hänen vaimonsa.



keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Vierailulla Magdalenan seurakunnassa


Vierailin Magdalenan seurakunnassa Imbaburan provinssissa missä Teijo ja Marja ovat olleet karanki-intiaani seurakunnan tukena.

Kuvassa seurakunnan naisten ryhmä ylistää yhdessä muun seurakunnan kanssa.

Joka vierailulla seurakuntalaiset muistavat kiittää suomalaisten tuesta ja rukouksista sekä lähettävät terveisiä ja siunaavat suomalaisia ja rukoilevat heidän puolestaan.


keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Perhekuvia

 Napoleon, Mikael ja Joanna. Kuva on otettu meidän makuuhuoneessa ikkunaa vasten, eli takana on meidän ikkunaverhomme.

 Jonathan sai syntymäpäivälahjaksi puhallettavan uima-altaan ja sitä piti heti kokeilla serkkujen kanssa.

 Napo ruokkii Jonathania jugurtilla leikin kesken. Ja Bailarina haluaa päästä apajille.

 Mikael ja Jonathan sapelihammastiikerin selässä. Ei ole oikea tiikeri, vain patsas.

 Jonathanin mielestä parasta eläintarhassa oli päästä syöttämään eläimiä kotieläinpuistossa.

Ja oli hienoa katsoa kun muut syöttivät niitä myös.

maanantai 30. toukokuuta 2016

Pakolaiskeskus Pacto-kirkon leirikeskukseen Santo Domingon kaupunkiin

Pakolaistiimi järjestää majoitusta vanhemmille jotka on siirretty sairaalahoitoa tarvitsevien lastensa mukana Quitoon tai Guayaquiliin. Quiton lastensairaalassa on tällä hetkellä 40 lasta joiden vanhemmilla ei ole majapaikkaa eikä myöskään Quiton kylmään ilmanalaan sopivaa vaatetusta.

Lisäksi pakolaistiimi on vastuussa pakolaiskeskuksen perustamisesta ja ylläpitämisestä Pacto-kirkon leirikeskuksen tiloissa Santo Domingon kaupungissa.

- Santo Domingo on Ecuadorin rannikkoalueella, noin puolessa välissä matkalla Quitosta Manabin. Se myös selvisi maanjäristyksestä vähmmin vaurioin. Tämän takia se soveltuu erinomaisesti pakolaiskeskukseksi.

Avustuskuorma ja vapaaehtoisia lähdössä Santo Domingon pakolaiskeskukseen.

Ecuadorin viranomaiset ovat ilmoittaneet tyhjentävänsä eniten kärsineen Pedernalesin kaupungin ja julistavansa kaupunkiin sen jälkeen 40 päivän karanteenin. Tänä aikana paikalle saavat jäädä vain puollustusvoimien ja poliisin edustajat jotka tulevat polttamaan ja hautaamaan ruumiit sekä kaatamaan ja siivoamaan rauniot. Tämä tehdään jotta estettäisiin tautien leviäminen.

- Pacto-kirkko on tehnyt päätöksen ottaa vastaan Pedernalesin alueelta lapsiperheitä jotka ovat menettäneet kotinsa. Heille tarjotaan majoitus seuraavaksi kolmeksi kuukaudeksi. Tämän jälkeen toivomme että ihmiset voivat palata koteihinsa ja uudelleen rakennus kaupungissa on jo aloitettu valtion toimesta.

Pakolaiskeskuksen toimintaa varten tarvitaan sekä materiaalilahjoituksia että vapaaehtoisia.

- Ihmiset tarvitsevat ruokaa, saippuaa, vessapaperia sekä tekemistä. Myös lapsille tarvitaan ohjattua toimintaa. Rannikolla julkiset rakennukset ovat sortuneet tai vaurioituneet, myös koulut, joten lukuvuoden alkua joudutaan luultavasti lykkäämään. Sillä aikaa lapsille pitää löytyä mielenkiintoista tekemistä. Tarvitsemme sekä aineellista että rukoustukea saadaksemme vapaaehtoisia työntekijöitä ja seurakuntien ja valtion tukea kaikkien ihmisten ruokkimiseen ja kunnossa pitämiseen.


Paikalla pakolaiskeskuksessa on tällä hetkellä jo yli 60 henkeä. Osalla heistä on hengitysteiden sairauksia ja muita terveysongelmia, sekä psyykkisiä ongelmia jotka johtuvat järistyksestä ja sen aiheuttamasta stressistä. Quitosta lähti ryhmä vapaaehtoisia ammattilaisia tukemaan pakolaiskeskuksessa olevia ja lisää koulutetaan koko ajan.

maanantai 23. toukokuuta 2016

Pacto-kirkon avustustyö Ecuadorissa

Lyhytaikainen työ kriisialueella

Lyhytaikaisesta työstä Pacto-kirkon puolesta vastaa Muonajoukkue. Heidän vastuullaan on järjestää keräykset eri puolella maata ja toimittaa ne Quitoon. Muonajoukkue koordinoi eri seurakuntien kanssa jotta seurakunnat itse toisivat keräämänsä avustustarvikkeet Quitoon. Quitossa ne kerätään Pacto-kirkon keskustoimistolle ja sieltä ne pakataan avustusautoihin ja viedään kriisialueella.

Toinen Muonajoukkueen keskus on Guayaquilissa rannikolla. Guayaquil on lähempänä katastrofialuetta ja sieltä on paljon nopeampi matkustaa ihmisten luokse jotka avustuksia tarvitsevat. Tämän tähden keräyksiä on yritetty koordinoida alueelle ja kerätyllä rahalla ostettavat tavarat hankitaan Guayaquilista ja toimitetaan sitten eteenpäin Manabin provinssiin.

Muonajoukon kokous Pacto-kirkon tiloissa, mukana Ecuadorin ja USAn edustajia. Vasemmalla ikkunan edessä istuu Pacto-kirkon puheenjohtaja, Henry Burbano.

- Pacto-kirkko on pystynyt toimittamaan paikalle Manabiin jo viisi autollista apua, mikä on aivan valtava ponnistus pieneltä kirkkokunnalta. Enimmäkseen tämä apu on ollut vettä ja ruokaa ja keräykset seurakunnissa on vasta aloitettu. Tukea virtaa paikallisseurakunnista koko ajan enemmän, samoin kuin kontakteja joissa kysytään vapaaehtoisten tarvetta. Tällä hetkellä päätös on että vapaaehtoisia otetaan pakkaushommiin, ei paikanpäälle lähetettäväksi jos heillä ei ole jotain aivan spesifistä ammattitaitoa jota kriisialueella juuri tarvitaan.

Pienenä tuenantajana Pacto-kirkko on keskittynyt maaseudun pikkupaikkakuntiin joihin valtion apu ei ole vielä kerennyt. Ja joissa myös apua kaikkein eniten siksi tarvitaan. Kylien asujamäärät ovat myös tarpeeksi pieniä jotta autojen kuormista riittää kaikille edes jotakin pientä.

Vapaaehtoiset täyttävät kuorma-autoa vesipulloilla ja ruokatarvikkeille rannikolle lähtöä varten Pacto-kirkon keskustoimiston pihalla.

Lyhytaikaista, ja myös pitempiaikaista, tukea antaa myös Logistiikkajoukkue. He suunnittelevat matkat yhteistyössä paikanpäällä olevien pastoreiden ja tukihenkilöiden kanssa sekä hankkivat autot joilla tuki viedään paikan päälle ja polttoaineen autoja varten. Logistiikkajoukkueen vastuulla on myös hankkia ruoka ja juoma kriisialueella matkustavia vapaaehtoisia varten.

- Katastrofialueelle ei ole helppo matkustaa. Ensinnäkin tiet ovat vanhingoittuneita sekä maanjäristyksen että pitkään kestäneen El Niñon aiheuttamien sateiden vuoksi. Lisäksi matkan varrella on maantierosvoja joka lisää vielä vaaraa. Perillä avustustyöntekijät tarvitsevat majapaikan, tai ainakin patjan jonka päällä nukkua ja se pitää viedä mukana koska kriisialueella ei ole hotelleja tai sänkyjä tarjolla. Myöskin ruoka ja juoma jonka aikoo paikanpäällä nauttia pitää viedä itse mukana tai sitten pitää syödä ja juoda aiottu apu. Tämän takia jokaisin mukana olevan pitää todella lunastaa paikkansa, turisteilla ei ole alueelle asiaa.

Pacto-kirkon tilat Quitossa ovat katastrofiavustuksen vastaanottotila. Kuvassa vapaaehtoisia.

- Itse paikan päällä on myös 35 vapaaehtoisen seurakuntalaisen tiimi. Kaikki ovat kotoisin Manabista ja heidän kotinsa ovat myös vahingoittuneet maanjäristyksessä ja he ovat samassa tilanteessa kuin kaikki muutkin ympärillä. Kuitenkin he ovat järjestäytyneet auttamaan muita ympärillään ja tukevat Pacto-kirkon lähettämiä työntekijöitä.


Pacto-kirkon keski- ja pitempiaikainen avustustyö

Keski- ja pitempiaikaisesta avustustyöstä ovat vastuussa Tekninentiimi sekä Pakolaistiimi. Tekniseen tiimiin kuuluvat Pacto-kirkon jäsenet jotka ovat terveydenalan- ja rakennusalanammattilaisia. Lisäksi tiimissä on mukana ulkomaalaisia vapaaehtoisia. Tiimin työtä koordinoi Pacto-kirkon säätiö FACE.

FACEn lääkärikaravaani. Ensimmäinen vasemmalta on USAn Covenant Churchin edustaja Ecuadorissa, Eugenio Restrepo. Toinen oikealta on Vapaakirkon edustaja, Teijo Sormunen. Lisäksi kuvassa toinen vasemmalta USAlainen lähetystyöntekijä Joel Delph ja ecuadorilaisia avustustyöntekijöitä. Kuva Rolando Escola.
Yksi näistä vapaaehtoisista on USAn Covenant Churchin Latinalaisen Amerikan työn koordinaattori, Eugenio Restrepo, joka sattui olemaan maassa maanjäristyksen tapahtuessa. Hänen erikoisosaamisensa on kuoleman kohtaaminen ja hän on kuluneen viikon aikana kouluttunut Pacto-kirkon työntekijöitä, vapaaehtoisia ja pastoreita kohtaaman kuoleman, sekä kuoleman koskettamat ihmiset kriisialueella.

Tekniseen tiimiin kuuluu myös Suomen Vapaakirkon edustaja lääkäri Teijo Sormunen. Hän ja Eugenio matkustivat FACEn tiimin mukana Manabiin kartoittamassa tilannetta ja avuntarvetta. Restrepo koulutti paikanpäällä pastoreita ja Teijo Sormunen tuki tiimin muita terveydenalantyöntekijöitä. He vierailivat paikallisella klinikalla jonka kanssa FACE tekee yhteistyötä ja veivät sinne lääkelahjoituksen.

Maanjäristyksen tuhoja Mantassa, Manabin provinssissa. Valokuva Teijo Sormunen.

- FACEn lääkärikaravaaniin tulee liittymään vielä lisää sekä paikallisia että ulkomaalaisia vapaaehtoisia jotka ovat jo ottaneet yhteyttä Pacto-kirkkoon. Myös Montecristin paikkillishallinto koordinoi heidän kauttaa terveydenalanammattilaiset jotka ovat ilmoittautuneet alueelle vapaaehtoisiksi. 

Tiimi vei myös mukanaan 200 naistenhygieniatuotepakettia. Niistä sekä aivan jokapäiväisistä hygieenituotteista on valtava pula alueella.


- Pelkkä saippua, tai meidän naisten ollessa kysessä terveyssiteet, voivat palauttaa itsetunnon ja arvokkuudentunteen.

Rukoileva seurakunta Montecristissa, Manabin provinssissa. Kuva Teijo Sormunen.

maanantai 16. toukokuuta 2016

Ecuadorilaiset tukevat järistyksen uhreiksi joutuneita veljiään ja sisariaan

Quitosta, Ibarrasta ja ympäri Ecuadoria on lähetetty palomiehiä ja paloautoja avuksi Portoviejoon, Mantaan ja Pedernalesiin. Lisäksi kerätään vettä, ruokaa, peittoja ym. uhreille avuksi. Vaikeuksia tuottaa että pahiten vahingoittuneille alueille on hyvin hankalaa päästä viemään apua.


On uskomatonta nähdä miten ecuadorilaiset ovat itse vastanneet avunpyyntöön. Me menimme mieheni kanssa kauppaan ostamaan ruokaa ja vettä lahjoitettavaksi. Ostoskeskuksessa oli useampikin piste mihin saattoi jäättää oman lahjoituksensa ja marketissa oli myös paikka kassojen jälkeen johon pystyi suoraan jättämään ostamansa tuotteen YKn ruokapankkiohjelmaa varten. Lisäksi kaupasta oli ostettu kaikki vesi ja purkitettu sekä muu pitempään kestävä ruoka olivat todella vähissä. Monet ostivat isoja kärryllisiä ja kantoivat ostoksensa suoraan lahjoituspisteeseen. Itse marketit ja muut yrittäjät ovat myös antaneet oman tukensa, sekä rahassa että tuotteissa. Ihmiset haluavat auttaa.

Puistot Quitossa ovat keräyskeskuksia jonne ihmiset voivat tuoda lahjoituksiaan rannikkoa varten. Kuva El Comercio.

Ecuadorin taloudellisen ja sosiaalisen inkluusionministeriö, eli sosiaaliministeriö, kaupungit, kunnat, yksityiset yrittäjät, järjestöt, kirkot, seurakunnat ja yksityiset ihmiset ovat kaikki järjestäneet keräyksiä. Osa niistä on suunnattu suoraan jollekin ryhmälle tai kaupungille, toiset kuten valtion ja kaupunkien keräykset ovat hätäalueelle. Myös lemmikkieläimille kerätään apua ja etsitään uusia koteja.


Täällä puhutaan jatkuvasti sekä tiedotusvälineissä että ihan ihmisten kesken siitä miten kärsiviä veljiä ja sisaria pitää auttaa rannikolla. Moni ihminen on ilmoittautunut vapaaehtoiseksi ja toiset ovat vieneet oman avustuksensa keräyspisteeseen ja jääneet sitten paikalle auttamaan, lajittelemaan ja pakkaamaan huomattuaan miten paljon työtä on. Ihmiset haluavat osoittaa välittävänsä.

Lahjoituksia on virrannut, varsinkin vettä ja pitkään säilyviä ruoka-aineita. Kuva El Comercio.

Toisaalta tämä on johtanut siihen että kriisialueelle on virrannut ihmisiä jotka ovat lähteneet paikanpäälle pelkällä sydämellä. Kun todellinen tilanne ja kärsimyksen määrä on auennut heille, on pelastajista tullut pelastettavia. Jopa useat lääkärit ja terveyden ammattilaiset ovat järkyttyneet näkemästään.

Tällä hetkellä vapaaehtoisten virtaa kriisialueelle yritetään rauhoittaa ja ihmisiä kehotetaan auttamaan omassa kaupungissaan ja lahjoittamaan joko tavaraa tai rahaa humanitäärisiin avustustoimiin. 

Tai vierailemaan vähemmän vaurioituneilla alueilla ihan turisteina. Monessa paikassa palvelut pelaavat mutta hotellit seisovat tyhjänä koska monia pelottaa mennä rannikolle. Jälkijäristykset ovat kuitenkin vähentyneet ja eivät ole enää yhtä vahvoja. Ja jokainen paikanpäällä kulutettu dollari auttaa ihmisiä ja taloutta eteenpäin.

Pacto-kirkko antaa humanitääristä tukea


Pacto-kirkon toimistosta Quitossa on tehty humanitäärisenavun keskus. Seurakunnat kerääväät tukea omilla alueillaan. Jopa intiaanikylissä ihmiset ovat etsineet tapoja joilla auttaa ja lahjoittavat ruokaa sekä vettä vaikka heillä itsellään on hyvin tiukkaa eivätkä rahat aina riitä edes syömiseen.


Pacto-kirkon kriisiavustusryhmä Manabissa. Kuvan on ottanut Pacto-kirkon työntekijä Isaac Ponce.
Pacto-kirkon tuella alueelle on lähetetty monen monta kuorma- ja rekka-autollista tukea, enimmäkseen vettä ja helposti lämmitettävää ruokaa. Keräys on vasta alullaan ja Quitosta koordinoidaan koko ajan lisää tukea. Samoin paikalla on kuusi pastoria jotka ovat koko ajan yhteydessä keskustoimistoon Quitossa ja kertovat tilanteesta paikan päällä, tieolosuhteista, tarpeista ja järjestävät lupia päästä jakamaan apua siellä missä sitä eniten tarvitaan.

Montecristin seurakunta sekä paikanpäälle lähetetyt Pacton edustajat ovat olleet koko ajan yhteydessä Montecristin kaupunginhallitukseen. Heidän avullaan on hankittu kutsu tulla paikalle tekemään humanitääristä tukea sekä saatu Pacto-kirkko ja sen säätiö FACE hallituksen listalle niistä järjestöistä joilla on lupa koordinoida itse oma apunsa. Ilman tätä lupaa paikalle tulevilta hallituksen edustajat takavarikoivat lahjoitukset ja jakavat ne omiensa mukana. Tämä tehdään koska monet yksityiset ihmiset ovat aiheuttaneet levottomuuksia yrittäessään jakaa apua sekä toiset käyttävät tilannetta hyväkseen myydäkseen tuotteita valtaviin hintoihin ja rahastaakseen katastrofilla.


Kuvan kriisiavusta on ottanut ruotsalainen lähetti Petter Hermanson.
Avustuskuormia on myös ryöstetty. Se on aiheuttanut paljon kiukkua maassa. Samoin kuin ihmiset jotka kriisialueella kiskovat jopa kymmenkertaisia hintoja ruoasta ja vedestä.

Estääkseen ryöstöjä tapahtumasta Pacto-kirkko on huolehtinut siitä että heidän avustuskuormansa ovat aina mukana poliisien ja armeijan saattamissa avustuskaravaaneissa. Tämä on myös helpottanut vaikeimmin vahingoittuneille paikoille pääsemistä.


Pacto on jakanut työnsä neljään eri alueeseen jota hallinnoi upo uusi kirkon Hätäkomitea. Työtä tahdotaan tehdä sekä lyhyt-, keski- että pitkäaikaisesti. Alueen uudelleen rakentaminen ja ihmisten kuntouttaminen tulee viemään vuosia eikä työtä haluta jättää kesken.

maanantai 9. toukokuuta 2016

Kuumuus ja kaatosateet vaikeuttavat pelastus- ja uudelleenrakennustöitä

Tyynen valtameren rannalla pahiten kärsineellä alueella pelastustyöt jatkuvat. Ecuadorissa on meneillään sadekausi joka rannikolla tarkoittaa kaatosateita sekä paahtavan kuumaa auringonpaistetta.

Järistyksestä on kulunut sen verran aikaa että enää ei ole mahdollista löytää raunioihin loukkuun jääneitä hengissä. Samalla kuumuus nopeuttaa ruumiiden hajoamisprosessia sekä vesisade pehmentää maaperää ja pahentaa järistyksen vaikutuksia. Haju alueella on hirvittävä ja sairaudet leviävät pelastuneiden joukkoon.


Löydettyjen ja tunnistettujen kuolleiden määrä ylittää jo 650 henkeä. Haavoittuneita on yli 20 000. Itse paikalla olleet, sekä pelastajat että pelastetut, puhuvat kuitenkin paljon suuremmasta määrästä kuolleita. Valtion puolesta virallisia lukuja julkaistaan sitä mukaan kuin ruumiit tunnistetaan, tunnistamattomia ei lasketa lainkaan mukaan kuolleisiin.

Pacto-kirkko kerää ja jakaa vettä sekä ruokaa järistysalueella. Valokuva maanjäristysalueelta, kuvan on ottanut ruotsalainen lähetti Petter Hermanson.

- Jälkijäristyksiä on jatkuvasti. Tähän mennessä jo yli 1200. Joka päivä on useampi viiden ja neljän richterin asteikolla ylittävä järistys. Ihmiset ovat huolestuneita täällä Quitossakin. Heti kun maa alkaa täristä aletaan kysellä onko se uusi maanjäristys.

Rannikolla, episentrumin lähellä asuvat ihmiset eivät enää uskalla palata koteihinsa. Monet ovat päässeet valtion ja kuntien sekä kaupunkien perustamiin pakolaiskeskuksiin, mutta useat ihmiset nukkuvat kadulla, joko teltoissa tai muovin alla. Kaikille ei ole tilaa keskuksissa ja ne joiden koti on vielä pystyssä haluavat vartioida sitä ja omaisuuttaan. Rikollisuus on noussut valtavasti, sekä koteja että kauppoja on ryöstetty ja väkivaltarikosten määrä on myös lisääntynyt.


- Yksi pahiten vahingoittuneista alueista on Pedernales, kaunis rantalomakaupunki jossa mekin olemme useasti vierailleet. Tiet kaupunkiin menivät maanjäristyksen takia poikki ja pelastustoimet vaikeutuivat tämän tähden. Alueella on useita hotelleja jotka ovat romahtaneet, lisäksi useat alueen ihmiset jäivät loukkoon ostoskeskusten, kauppojen, ravintoloiden ja kotiensa rauniohin. Järistys sattui vähän ennen seitsemää illalla ja suuri osa ihmisistä oli sisällä syömässä.

Ihmiset pelkäävät mennä takaisin koteihinsa vaikka ne olisivatkin vielä pystyssä. Valokuvan järistysalueelta ottanut Pacto-kirkon työntekijä Isaac Ponce.

Toinen pahasti vahingoittunut paikka on Portoviejo joka on ollut osittain tulvan alla El Niñon aiheuttamien sateiden jäljilta, maanjäristyvahinkojen lisäksi. Siellä sijaitsevasta vankilasta karkasi noin 200 vankia joista suurin osa on saatu kiinni. Tällä hetkellä kadoksissa on vielä noin 40 vankia.

Kaupungissa on ollut useita tulipalojaa jotka ovat aiheutuneet kaasuvuodoista. Kaasuputket ja johdot ovat järistyksen tähden vuotaneet ja ihmiset ovat sytyttäneet kynttilöitä koska sähköjen tulo alueelle on kestänyt. Monet pyytävätkin lisää kynttilöitä ja taskulamppuja sekä pattereita.


Mantan satamakaupunki Manabissa on myös yksi katastrofialueen kaupungeista. Tarquin kaupunginosa on siellä tuhoutunut melkein täysin. Ongelmia kaikissa kolmessa kaupungissa lisää veden puute. Alue on autiomaata ja siellä on normaalistikin ongelmia puhtaan veden saatavuuden kanssa. Nyt vesiputket ovat osittain tai kokonaan tuhoutuneet, samoin kuin viemärit ja sähköliittymät.

Paikalliset seurakuntalaiset tukevat vapaaehtoisesti Pacto-kirkon avustusten jakamista. Valokuvan järistysalueelta on ottanut Pacto-kirkon työntekijä Isaac Ponce.
- Pahinta on katsoa ja kuunnella pikkukaupunkien ja kylien ihmisiä. Apu on tullut näihin kolmeen suurempaan keskukseen mutta pienempien kaupunkien raunioille etsijöiden ja pelastajien tulo on viivästynyt. Samoin monessa paikassa ei ole vettä ja ruokaa niille jotka selvisivät hengissä.

maanantai 2. toukokuuta 2016

Ecuadorin maanjäristys numeroissa

Järistysalueella Ecuadorissa asuu yhteensä melkein kaksi miljoonaa henkilöä. Heistä 1 359 249 asuu Manabin provinssissa ja 534 092 Esmeraldasin provinssissa. Pahiten vaurioituneessa Pedernalesin rantalomakaupungissa asuu 55 128 henkilöä, lisäksi vaurioituneissa Mantan ja Portoviejon kaupungeissa  on yhteensä 560 506.

Kuvan järistysalueelta on ottanut Petter Hermanson, ruotsalainen lähetti.

Pedernalesin kaupunginjohtajan, Gabriel Alcivarin, mukaan koko kaupunki, ei pelkästään muutama rakennus, on vaurioitunut maanjäristyksessä.
Iso osa Esmeraldasin provinssista on edelleen ilman sähköjä.

Tilanteen vakavuutta lisää että sekä Manabi ja Esmeraldas ovat kuuluisia rannoistaan ja Ecuadorissa oli maanjäristyksen aikana rantalomakausi parhamillaan. Alueen hoteilleissa oli majoittuneena sekä auringonpalvojia että surffareita sekä maan sisältä että ulkomailta.

Tällä hetkellä yli 2000 henkilöä on ilmoitettu kateissa olevaksi kriisilueella. Virallisten laskujen mukaan ainakin 20 000 henkilöä on menettänyt kotinsa. Virallisten tietojen mukaan yli 20 000 ihmistä on haavoittunut järistyksen aikana ja sen jälkeen.

Kuvan järistysalueelta on ottanut Petter Hermanson, ruotsalainen lähetti.

Virallisten tietojen mukaan kuolleiden määrä on noussut jo yli 600 ja rakennusten sisällä oletetaan olevan vielä runsaasti lisää ruumiita. Tällä hetkellä alueella pelätään sairauksien määrän nousua. Sadekauden aikana normaalisti vaivaavat malaria, dengue, chinkungunya ja zika ovat lisääntyneet järistyksen jälkeen, samoin kuin hengistysteiden infektiot.

Ykn lastenjärjestö Unicef on varoittanut että järistys vaikuttaa noin 150 000 lapseen. Tämän lisäksi Espanjan Punainen risti on arvioinut että noin 100 000 ihmistä tarvitsee apua alueella.

Katastrofialueelta ovat loppuneet ruumisarkut ja tila hautausmailla. Monessa kylässä hautausmaa on pieni ja ruumiiden valtava määrä on tehnyt mahdottomaksi niiden hautaamisen kylän alueelle. Vaikka viranomaiset ovat tehneet parhaansa jotta perheenjäsenillä olisi mahdollisuus tunnistaa omaisensa on ihmisiä on jouduttu hautaamaan joukkohautoihin kylien ja kaupunkien ulkopuolelle.

Kuvan järistysalueelta on ottanut Petter Hermanson, ruotsalainen lähetti.

Lisäksi katastrofialue on autiomaata jossa ei juuri kasva puita. Normaaliaikanakin materiaali ruumisarkkuja varten joudutaan tuomaan provinssin ulkopuolelta. Nyt arkut ovat loppuneet kesken, samoin kuin materiaali josta ne tehdään. Arkkujen tekijöitä ei myöskään ole tarpeeksi jotta jokainen haudattava saisi oman arkkunsa. Siksi esimerkiksi Quitossa yliopisto-opiskelijat ja ympäri maata vangit tekevät vapaaehtoistyönään ruumisarkkuja jotka sitten toimitetaan kriisialueelle muun humanitäärisen avun mukana.


- Monesti perheelle on kaikkein tärkein asia saada haudata heidän rakkaimpansa. Ja lisäksi että menehtynyt perheenjäsen haudataan arkussa. Sen ei tarvitse olla maailman hienoin arkku, mutta sellainen kuitenkin että se suojelee omaista maan sisällä.

maanantai 25. huhtikuuta 2016

Ecuadorin maanjäristys

Ecuadoria järisytti lauantaina 16. huhtikuuta 7,9 richterin asteikon maanjäristys joka tuhosi ison osan Tyynen valtameren rannikolle sijoittuvista Manabin ja Esmeraldasin provinsseista.


- Tunteiden kirjo on tällä hetkellä valtava. Olemme iloisia ja helpottuneita että kotimme ei ole vahingoittunut ja perheemme selvisi pelkällä säikähdyksellä. Myös Mammu ja Teijo voivat hyvin. Ibarra on onneksi myöskin täällä Andeilla turvassa. Kalliopohjamme pelasti meidät, sekä fyysisesti että kuten Raamatussa kerrotaan.

Järistys tuntui vahvasti Quitossa. Maa tärisi yli minuutin ajan ja rakennuksia romahti Andeilla saakka.

- Me olimme autossa täällä Quitossa. Pysähdyimme juuri ennen maanjäristyksen alkua tien varteen. Napo soitti ja kysyi ajo-ohjeita ja samalla auto alkoi tärisemään. Ensin ajattelin että takapenkillä lapset heiluivat ja leikkivät mutta heilunta vain jatkui ja tuli kovemmaksi. Sitten ulkona alkoivat sähköpylväät liikkua puolelta toiselle ja Napo kysyi minulta että miksi auto tärisee niin pahasti. Seuraavaksi hän totesi että kyseessä on maanjäristys ja autoa pitää siirtää koska vieressämme oli juuri sähköpylväs jossa oli valtava keko sähköjohtoja. Sitten kuului räjähdys ja näkyi iso valkoinen valo. Ensimmäinen ajatus oli että maanjäristys johtui Cotopaxi tulivuoresta joka on purkaantunut tässä Quiton vieressä viime aikoina.

Useat tiet olivat tukossa Quitossakin järistyksen takia.

Järistys tapahtui Tyynen Valtameren rannikolla, Pedernalesin ja Muisnen kaupunkien välissä, Esmeraldasin provinssin puolella. Se tuntui kuitenkin Andeilla saakka Ecuadorin pääkaupungissa Quitossa ja myös Kolumbiassa ja Perun pohjois-osissa.

- Myöhemmin kuulin toisen räjähdyksen ja sähköt menivät ympäriltämme. Viimein tajusin että ne olivat muuntajalaatikoita jotka räjähtelivät. Uutisista kuulimme että niitä oli räjähdellyt Quitossa useampikin ja sähkötolppia oli kaatunut ympäri Quitoa. Iso osa kaupungista, Etelä-Quiton, vanhan keskustan ja laaksojen asuinalueet olivat ilman sähköä vielä sunnuntaiaamuna. Lisäksi etelässä romahti rakennuksia ja rakennuksissa on railoja seinissä ja ihmiset ovat joutuneet lähtemään kodeistaan kriisimajoitukseen.

Maata ja kiviä laskeutuu rinteitä pitkin.

Koko maassa on kielletty sekä julkiset että yksityiset kokoontumiset. Nyt ei ole häitä, hautajaisia eikä edes jalkapalloa koska Ecuadorin liigan pelitkin on väliaikaisesti siirretty myöhemmäksi. Siitä jo yksistään huomaa miten vakava tilanne on. Rannikolla kouluvuosi alkaa vasta huhtikuun puolenvälin jälkeen. Monet arvelevat että se siirtyy nyt vielä myöhemmäksi koska monet koulut ovat sortuneet ja useissa pystyssä olevissa on rakenteellista vahinkoa.


- Quitossa on edelleen kielletty ihmisten kokoontumiset ja baarit ja muut illalla ja yöllä auki olevat yritykset on suljettu Quiton kaupungin määräyksestä. Kaikki eivät siitä pidä että näin kaukana kriisialueesta on tällaisia kieltoja mutta se helpottaa tilannetta kun niin moni poliisi ja melkein koko palokunta on katastrofialueella pelastustöissä. Ja lisäksi jatkuvien jälkijäristysten kanssa on vaara että rakennukset sortuvat ihmisten päälle tai että ihmiset vahingoittavat toisiaan paniikissa. Uutisten mukaan järistykset voivat jatkua vielä kuukaudenkin.

maanantai 4. huhtikuuta 2016

IPEE-kirkon seminaari Cayambessa

Osallistuin IPEE-kirkon seminaarin ensimmäiselle koulutusjaksolle Cayambessa. 

David Manzano IPEEn seminaarin johtaja toivotti opiskelijat tervetulleeksi.
Koulutus pidettiin viikonloppuna 25-27.3. pienessä Cayamben kaupungissa Ecuadorin pohjoisosassa. Valokuvia en kaupungista ehtinyt tällä kertaa ottaa, koulutus vei kaiken ajan ja energian.

Yksi kouluttajista kertoo seurakunnan toiminnan evaluoinnista.

Kaupunki on saanut nimensä Cayamben tulivuoren mukaan. Se on päiväntasaajan korkein vuori ja sen lumihuippu kiipeää yli 5000 metriin.

Ryhmätyötä tekemässä, taustalla Pacto-kirkon viisi toimintamuotoa. Sanan julistus, Koulutus, Palvelu, Yhteisöllisyys (Ehtoollinen) ja Hallinto.

Koulutus järjestettiin Pacto-kirkon (IPEE) johtajille ja tuleville pastoreille. On jännittävä katsoa minne Jumala minua johdattaa ja myös oli mahtavaa olla yhteydessä toisten uskovien kanssa.

Koulutusta eri evankelioiti-tavoista. Amerikkalaiset menetelmät tuntuivat välillä suoraan sanoen vähän oudoilta. Toisaalta, jotenkin se juttu on kai aloitettava. Vaikka itse en ehkä ihan yhtä suoraan osaisi uskoa "myydä".

Koulutuksen osallistujat olivat ympäri Ecuadoria. Olimme neljäs ja ylimääräinen koulutusryhmä. Varsinaiset ryhmät jotka oli jaettu Ecuadorin alueiden mukaan olivat jo käyneet koulutusjatkon läpi ja meidät, matti ja maija myöhäiset, oli ryhmitetty yhteen jotta voisimme myös osallistua. 

Meille opiskelijoille lahjoitettiin myös materiaalia.

Tulevaisuudessa jokaisen kuuluu mennä oman alueensa koulutukseen. Minä tulen osallistumaan Central ja Amazónico, eli Keskus ja Amatsoanian aluen koulutukseen.

Johtajuuskoulutuksen yhteydessä mietittiin ryhmissä minkälainen on hyvä johtaja ja mitä erilaisia johtajuustyyppejä on olemassa, täältä Etelä-Amerikan näkökulmasta.

Kaikkiaan eri alueita on kuusi. Pohjoinen, Kichwa, Keskus, Amatsonia, Pohjois-Rannikko ja Etelä-Rannikko. Kichwa ei ole maantieteellinen alue, toisin kuin muut. Vaan siihen kuuluvat Pacto-kirkon Kichwan-kieliset seurakunnat.

Homiletiikan opettajamme. Todella mielenkiintoinen aine ja hyvin opetettu. Nyt vain läksyjä tekemään.

Tahti oli kiivas. Aamulla aloitimme kello 8 aamupalalla ja kello 11 yöllä viimein lopetimme rukouksella ja ylistyksellä. Sen jälkeen sänkyyn että seuraavana päivänä jaksaisi nousta uudelleen.

Meitä oli paikalla yli 60. Kaikkiaan opiskelijoita on tänä vuonna yli 400.