keskiviikko 14. helmikuuta 2018

Raamatun tarinoita Santiago de Chilessä

Lentokentällä Quitossa odotamme lähtövuoroamme samalla kun toinen lentokone laskeutuu. Taustalla näkyy Cotopaxi (oikealla) ja Rumiurku (vasemmalla). Lähtiessäni oli ennätysmäisen kylmää ja sateista ja siksi melkein kaikki vuoret Quiton ympärillä olivat lumihuippuisia.

Ilmassa Quiton yllä. Kuvassa näkyy Pohjois-Quitoa ja Pichincha tulivuoren helmoja. Oli kuvin tuulista ja kone heilui edestakaisin tuulen mukana.

Tammikuun alusta lähdin kohti Chileä. Siellä oli Santiago de Chilessä STS, eli Raamatun tarinoiden kertomiskurssi suullista menetelmää käyttäen.

Kaikenlaista ehti sattua ja tapahtua ennen kuin pääsin perille. Koulutuksen järjesti Chilen anglikaaninen kirkko ja paikallisseurakunnan jäsen joka oli vastuussa koulutuksen koordinoinnista oli uusi ja kokematon. Ja lisäksi hänen vaimonsa synnytti perheen ensimmäisen vauvan juuri samana päivänä kuin saavuin maahan.
  
Andit on Etelä-Amerikan länsirannikkoa myötäilevä vuorijono ja ylänkö. Se on noin 7 500 kilometriä pitkänä maailman pisin vuorijono, ja paikoin 160 kilometriä leveä. Andien keskikorkeus on noin 4 000 metriä. Sen korkein huippu on 6 959 metriä korkea Argentiinassa sijaitseva Aconcagua.

Andit alkavat Karibianmereltä ja kulkevat useiden Etelä-Amerikan maiden – VenezuelaKolumbiaEcuadorPeruBoliviaChile ja Argentiina – läpi aina Etelä-Amerikan eteläkärkeen Kap Hornin asti.

Yksi STS-kurssin vaatimuksista on että kouluttajille järjestetään kurssin ajaksi asumispaikka ja ruoka. Chilessä tätä ei ollut aivan ymmärretty, joten asumispaikka järjestyi vasta lähtöä edellisellä viikolla ja ruokaa emme saaneet järjestävän seurakunnan puolesta koskaan.

Sain kuitenkin asua yhdessä kurssin pääkouluttajan ja hänen vaimonsa kanssa yhden seurakuntalaisen asunnossa. He itse lähtivät sukulaisten luokse toiseen kaupunkiin ja asunto jäi meidän käyttöömme. Lisäksi STSn päätoimisti päätti rahoittaa päiväruokailumme ja Jumala piti huolta niin että sain tehtyä aamu- ja iltapalat asunnon keittiössä edullisesti.

Andit ovat edelleen kohoava vuoristo. Eroosio kuitenkin kuluttaa vuoristoa suunnilleen samaa tahtia, minkä vuoksi vuoriston korkeus ei juurikaan kasva. Kohoaminen johtuu kahdesta toisiaan vasten törmäävästä tektonisesta laatasta, joiden rajalla vuoristo sijaitsee. Painavamman Tyynenmeren laatan reuna työntyy Etelä-Amerikan laatan alle, jonka päälle Andit muodostuvat.

Kordillieerit koostuvat pitkistä yhdensuuntaisista vuoristoista, joissa Etelä-Amerikan rannikon kallioperä on poimuuntunut ylöspäin. Joissakin paikoin vuoristot ovat toisistaan erillään, missä niiden välissä sijaitsee laaja-alaisia painanteita. Tällaiseen painanteeseen on muodostunut myös Etelä-Amerikan suurin järvi, Maracaibojärvi sekä maailman korkeimmalla sijaitseva vesiteitse saavutettava järvi, Titicaca. Järvet ovat syntyneet vuorille sataneesta sadevedestä ja jäätiköiden sulamisvesistä. Vuoriston ylängöillä sijaitsevista laaksoista käytetään niin Perussa, Boliviassa kuin Chilessä nimitystä ”altiplano”. Tällaiset laaksot ovat eräitä maailman korkeimmista asutetuista paikoista.

Chilessä oli kesä joten tarjolla oli kirsikoita, viinirypäleitä, mustikoita ja mansikoita joita söin onnellisena gluteenittomien riisikeksieni höysteeksi. 

Mustikat olivat pensasmustikoita mutta kuka monen vuoden mustikattomuuden jälkeen siitä välittää. Viime kesänäkin oli niin huono tuuri etten päässyt syömään mustikoita ollenkaan kun sateisen tähden niiden kypsymisessä meni niin pitkään että ehdin jo lähteä takaisin Ecuadoriin.

Chile sijaitsee Tyynenmeren rannikolla Etelä-Amerikassa. Se rajoittuu pohjoisessa Peruun, koillisessa Boliviaan ja idässä Argentiinaan. Tyynenmeren saarista Chilelle kuuluu muun muassa Pääsiäissaari.

Chile on luonnonolosuhteiltaan äärimmäisyyksien maa. Etelä-pohjoissuunnassa on maa yli 4 300 kilometrin mittainen, mutta leveyttä sillä on keskimäärin alle 200 kilometriä. Pääkaupunki Santiago sijaitsee maan keskiosassa, kilometrien korkuisten Andien ja rannikkovuoriston keskellä Maipo-joen laaksossa.

Kesä näkyi sekä lämpötilassa että ihmisten vaatetuksessa ja asenteissa. Lämpöä riitti, kaikilla oli päällään rennot kesävaatteet ja muutenkin elämä oli stressitöntä ja rentoa. Nautin aivan valtavasti +30-32 Celsiuksen lämpötiloista ja lämmön tunteesta. Lisäksi yöt olivat vilpoisempia joten sain nukuttua hyvin.

Koulutus oli taas kerran aivan uskomaton kokemus Jumalan sanan äärellä. Kävimme yhdessä isona ryhmänä läpi Raamatun kertomuksia sekä pienryhmissä. Itse vedin ensimmäiset päivät heimoa jonka jäsenet viimein kasvoivat johtajiksi ja tarinankertojiksi ja sain olla vain heidän tukenaan.

STS, Simply TheStory, eli Vain Kertomus-järjestö on kehittänyt menetelmän jolla voidaan opettaa Raamattua ihmisille jotka eivät osaa lukea, joiden lukutaito on heikko tai jotka mieluummin oppivat muulla tavalla kuin lukemisen kautta.

STS -menetelmä on hyvä työväline kehitysmaihin alkuperäiskansojen,  maaseudulla asuvien ja kaupunkien syrjäalueilla asuvien kanssa tehtävään työhön.

USAlaisten tilastojen mukaan yli 80% heidän asukkaistaa on joko lukutaidottomia, heikosti lukevia tai ihmisiä jotka oppivat mielluummin muulla tavalla kuin lukemalla. Miten suuri tämä luku onkaan Ecuadorissa? Tai koko Latinalaisessa Amerikassa?

Osa Chilen STS-kurssin opiskelijoista ja kouluttajista. Oli harvinaisen vaikea saada kaikki samaan kuvaan, mutta tässä on edes suurin osa meistä.

Yksi heimolaisistani oli Ignacio, nuori poika joka täytti 14-vuotta koulutuksen aikana. Alkuun hän ei halunnut lainkaan puhua julkisesti, tai edes pienryhmässä. Koulutuksen loputtua hän oli kertonut Raamatun tarinan toiselle pienryhmälle sekä johtanut meidän heimoamme yksin ja toisen heimolaisen tukemana.


Tunnen että Jumalalla on suuria suunnitelmia kurssilaisillemme. Rukoilettehan heidän puolestaan että he jatkavat Raamatun tarinoiden kertomista ja voivat kohdata niiden kautta sekä uskovia että uskosta osattomia.

Santiago de Chile sijaitsee Chilen keskellä yli puolen kilometrin korkeudessa meren pinnasta, sata kilometriä Tyynestä valtamerestä itään Tyynenmeren rannikkovuorten ja Andien välissä.

Santiago de Chile (lyhyemmin Santiago) on Chilen pääkaupunki. Kaupungissa elää lähes viisi miljoonaa ihmistä eli lähes kolmasosa koko maan väkiluvusta.

Kaupungissa vallitsee välimerenilmasto, jolle ovat tyypillisiä kuumat, kuivat kesät ja lyhyet, sateiset talvet.

8 kommenttia:

 1. Kaikenlaista sinulle ehti tapahtua aluksi Chilessä. Andit on kauniit. Nyt elät kesässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myöntää että vähän pelotti astua koneeseen ja lähteä sinne. Minulla ei ollut yhtään hajuakaan siitä että onko joku vastassa kentällä vai ei ja minne pitäisi mennä jos ei ole ketään kentällä. Mutta onneksi sitten oli joku vastassa ja vielä paikka missä yöpyä, vaikka ensimmäiset yöt vietinkin olohuoneen sohvalla :)

   Poista
 2. Vau, on kyllä upean näköistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Chile oli todella miellyttävä yllätys maisemienkin puolesta. Aion tehdä myöhemmin postia ihan Santiagosta ja kaikesta mitä siellä voi nähdä ja kokea. Todella hieno paikka, siis.

   Poista
 3. Todella kauniita maisemia! Ihastelin niitä. Oli myös mielenkiintoista lukea työstäsi siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nämä kurssit ovat aina upea kokemus koska pääsen tutustumaan ihan oikeisiin ihmisiin ja saan jakaa intohimoani heidän kanssaan :)

   Poista
 4. Mielenkiintoinen postaus ja upeita maisemakuvia! :)

  VastaaPoista