maanantai 3. toukokuuta 2021

Kärsimyksen ongelma - Kärsimys ja kristinusko


Miksi Jumala sallii kärsimyksen maailmassa?

Meidän on tehtävä ero älyllisen yrityksen selittää kärsimyksen henkinen arvoitus ja käytännöllisen yrityksen oppia selviytymään kärsimyksestä ja ehkä jopa kasvamaan sen kautta välillä.

Monet ovat huomanneet tarinoiden kyvyn auttaa meitä tulemaan toimeen henkilökohtaisten vaikeuksien kanssa ja selviämään moniselitteisistä kokemuksista, kuten menetys ja suru. Ristiinnaulitun Kristuksen kertomuksen keskeinen paikka kristillisessä kerronnassa auttaa meitä kohtaamaan kärsimykset sekä eksistentiaalisena että älyllisenä kysymyksenä.


Kärsimyksen läsnäolo maailmassa ei muodosta haastetta sen järkevyydelle eikä kristillisen kertomuksen sisältämälle merkityksen ja tarkoituksen käsitteelle. Kristilliset teologit ovat jo varhaisimmista ajoista lähtien puolustaneet tätä ymmärrystä kärsimyksen paikasta luodussa maailmassa.

Esimerkiksi Hippon Augustinus (358-430) esitti lähestymistavan pahan läsnäoloon maailmassa, joka vahvisti maailman alkuperäisen koskemattomuuden, hyvyyden ja järkevyyden. Pahuus ja kärsimys syntyvät vapauden väärinkäytöstä, jonka vaikutukset korjataan ja muutetaan lunastuksen, eli Jeesuksen ristinkuoleman, avulla. Augustine väitti, että uskovalla on mahdollisuus ymmärtää kärsimyksen ja pahan arvoituksia maailmassa muistelemalla sen alkuperäistä hyvyyttä ja odottaen sen lopullista palkkiota ja palautumista taivaassa.

Kuinka tarina Kristuksen kärsimyksistä ja kuolemasta auttaa meitä selviytymään elämän arvoituksista ja traumoista?


Varhaiskristillinen hengellisyys, etenkin pitemmän ajanjakson aikana, jolloin kristinusko oli marginalisoitua ja kristittyjä satunnaisesti vainottiin, korosti yksittäisen uskovan henkilökohtaisen kertomuksen yhdenmukaisuutta Kristuksen kanssa, erityisesti kärsimysten ja vaikeuksien suhteen. Rooman katakombien seinämaalaukset ilmaisivat tämän visuaalisesti. Esimerkiksi kuvaamalla Kristusta hyvänä paimenena, joka kuljetti väsyneitä ja peloissaan olevia lampaitaan vaarallisen maailman läpi.

Tämäntyyppiset lähestymistavat hallitsivat kristillistä hengellisyyttä myös keskiajalla, kun yleisesti hyväksyttiin, että kärsimys oli yksinkertaisesti elämän tosiasia, joka ei vaadi selitystä. Se oli kuitenkin otettava huomioon ja ihmisten oli elettävä läpi kärsimyksen.

Monet keskiajan kirjailijat tutkivat kysymystä siitä, kuinka joku voi kasvaa viisaudessa ja kypsyydessä kärsimysten kautta. Usein käyttäen kuvia ristiinnaulitusta Kristuksesta auttamaan mielikuvitustaan porttina mietiskelyyn.


Vaikka keskiajan akateemiset teologit kirjoittivat kärsimyksistä johtuvista kognitiivisista jännitteistä, suurin osa kirjoittajista keskittyi tänä aikana siihen, kuinka uskovat pystyisivät selviytymään tällaisesta kivusta ja hämmennyksestä. Ja miten käyttää niitä molempia askelmina viisauteen ja kypsyyteen.

C. S. Lewis kirjoitti kärsimyksistä kahdessa teoksessa. Vuonna 1940 teoksessa Kärsimyksen ongelma, Lewis väittää, että usko Jumalaan on yhdenmukaista kivun olemassaolon kanssa maailmassa. Kipu, hän tunnetusti väittää, on Jumalan "megafoni kuuron maailman herättämiseksi".

Silti Lewisin sovitus uskosta ja kärsimyksen kokemuksesta tässä työssä on rationaalista, ei eksistentiaalista. Se käsittelee abstrakteja ideoita, ei kärsimyksen ja kuoleman ankaraa, julmaa todellisuutta. Kriitikoidensa mukaan Lewisin lähestymistapa merkitsee pahan ja kärsimyksen todellisuuden kieltämistä koettuina todellisuuksina. Sen sijaan ne pelkistetään abstrakteiksi ideoiksi, jotka on sovitettava uskon palapeliin.


Kaksi vuosikymmentä myöhemmin Lewis julkaisi (alun perin salanimellä) vaikuttavan kirjan nimeltä Muistiinpanoja surun ajalta. Tämä liikkuva työ koostui tuskallisista ja julmasti rehellisistä pohdinnoista miehestä, jonka vaimo on kuollut hitaasti ja tuskallisesti syöpään.

Yksi tämän teoksen liikuttavimmista ja mieleenpainuvimmista piirteistä on Lewisin kuvaus hänen heräävästä oivalluksestaan, jonka mukaan hänen järkevä, rationaalinen uskonsa oli joutunut hänen ylivoimaisesta emotionaalisen kriisinsä pahoinpitelemäksi. Lewisin vaimon hidas kuolema ei johtanut epäuskoon. Se paljasti kuitenkin älyllisen uskon epävarmuuden ja sen irallisuuden elämän kovasta todellisuudesta.

Lewisin ratkaisu tuli, kun hän pohti Kristuksen kärsimyksen ja kuoleman kertomusta. Lewis oli ollut huolissaan halustaan pystyä kärsimään kuolevan vaimonsa sijasta. "Jos vain voisin kärsiä hänen puolestaan, tai edes sen kaikkein pahimman kivun, tai minkä tahansa siitä kärsimyksestä, hänen sijastaan."


Todellisen rakastajan merkki oli Lewisin mielestä halukkuus ottaa tuskaa ja kärsimystä, jotta rakas voisi säästyä pahimmalta.

Silloin Lewis näki yhteyden kristilliseen kertomukseen. Juuri näin Jumala teki ristillä.

Onko sallittua, hän kysyy, ottaa kärsimys itselleen jonkun toisen puolesta, jotta henkilö säästyisi ainakin jostakin siitä tuskasta ja laiminlyönnin ja hylätyksi tulemisen tunteesta?

Vastaus on ristiinnaulitussa Kristuksessa. "Yhdelle sallittiin, meille kerrotaan, ja uskon nyt voivani uskoa jälleen, että Hän on tehnyt meidän sijastamme kaikkensa, mitä voidaan tehdä. Hän vastaa meidän kysymykseemme: ’Sinä et voi eikä uskalla. Minä pystyin ja uskalsin.’"


Viime kädessä pahan, kärsimyksen ja kivun olemassaolo herättää kysymyksen merkityksestä.

Onko maailma vain satunnainen, merkityksetön kasautuma vahingossa tapahtuneita sattumia? Vai voidaanko havaita syvempi kuva, joka mahdollistaa ihmisen olemassaolon kysymyksen tuomisen keskipisteeseen?

Sinnikkyyden ja vastustuskyvyn sairauden, kärsimyksen tai trauman edessä on yleisesti nähty olevan paremman, jos vastustamista pidetään merkityksellisenä, tarkoituksellisena tai tuottavana.


Kristillinen kertomus, jonka ytimessä on ristiinnaulittu Vapahtaja, tarjoaa merkityskehyksen, joka sallii tällaisen tulkinnan näistä tapahtumista, mikä auttaa yksittäisiä uskovia selviytymään kärsimyksestään ja ahdistuksestaan.

Se kutsuu meitä astumaan sisään kertomukseen, jossa puhutaan Kristuksen väkivaltaisesta, tuskallisesta ja näennäisesti merkityksettömästä kuolemasta ja tutkitaan, kuinka tämän osoitetaan olevan itsessään merkityksellinen ja kykenevä antamaan merkityksen muille kärsiville.

Kristillinen kertomus selittää sairauden ja kärsimyksen siten, että ne voidaan nähdä yhtenäisinä, mielekkäinä ja mahdollisesti positiivisina. Ne mahdollistavat henkilökohtaisen kasvun ja kehityksen.


Tämä kertomus kutsuu meitä kuvittelemaan itsemme kävelemässä pimeyden ja surun valtaavan maailman läpi kulkevan Jumalan läsnäolossa. Hän on kanssamme, vaikka kuljemme "kuoleman varjon laakson" läpi.

Pastori ja kirjailija Timothy Keller huomauttaa: "Kärsimykset ovat sietämättömiä, jos et ole varma, että Jumala on sinun kanssasi ja sinua varten."

Uusi testamentti vahvistaa usein, että kristillinen toivo iankaikkisesta elämästä tulevaisuudessa liittyy kärsimyksen kokemukseen nykyhetkessä ja näkee tämän yhteyden Kristuksen kärsimyksen ja ristiinnaulitsemisen kertomuksessa.

”Mutta jos olemme lapsia, niin olemme myöskin perillisiä, Jumalan perillisiä ja Kristuksen kanssaperillisiä, jos kerran yhdessä hänen kanssaan kärsimme, että me yhdessä myös kirkastuisimme.”

Room 8:17


Silloin Pilatus otti Jeesuksen ja ruoskitti hänet. Ja sotamiehet väänsivät kruunun orjantappuroista, panivat sen hänen päähänsä ja pukivat hänen ylleen purppuraisen vaipan ja tulivat hänen luoksensa ja sanoivat: "Terve, juutalaisten kuningas"; ja he antoivat hänelle korvapuusteja. Pilatus meni taas ulos ja sanoi heille: "Katso, minä tuon hänet ulos teille, tietääksenne, etten minä löydä hänessä yhtäkään syytä". Niin Jeesus tuli ulos, orjantappurakruunu päässään ja purppurainen vaippa yllään. Ja Pilatus sanoi heille: "Katso ihmistä!" Kun siis ylipapit ja palvelijat näkivät hänet, huusivat he sanoen: "Ristiinnaulitse, ristiinnaulitse!" Pilatus sanoi heille: "Ottakaa te hänet ja ristiinnaulitkaa, sillä minä en löydä hänessä mitään syytä". Juutalaiset vastasivat hänelle: "Meillä on laki, ja lain mukaan hänen pitää kuoleman, koska hän on tehnyt itsensä Jumalan Pojaksi". Kun nyt Pilatus kuuli tämän sanan, pelkäsi hän vielä enemmän ja meni taas sisälle palatsiin ja sanoi Jeesukselle: "Mistä sinä olet?" Mutta Jeesus ei hänelle vastannut. Niin Pilatus sanoi hänelle: "Etkö puhu minulle? Etkö tiedä, että minulla on valta sinut päästää ja minulla on valta sinut ristiinnaulita?" Jeesus vastasi: "Sinulla ei olisi mitään valtaa minuun, ellei sitä olisi annettu sinulle ylhäältä. Sentähden on sen synti suurempi, joka jätti minut sinun käsiisi." Tämän tähden Pilatus koetti päästää hänet irti. Mutta juutalaiset huusivat sanoen: "Jos päästät hänet, et ole keisarin ystävä; jokainen, joka tekee itsensä kuninkaaksi, asettuu keisaria vastaan". Kun Pilatus kuuli nämä sanat, antoi hän viedä Jeesuksen ulos ja istui tuomarinistuimelle, paikalle, jonka nimi on Litostroton, hebreaksi Gabbata. Ja oli pääsiäisen valmistuspäivä, noin kuudes hetki. Ja hän sanoi juutalaisille: "Katso, teidän kuninkaanne!" Niin he huusivat: "Vie pois, vie pois, ristiinnaulitse hänet!" Pilatus sanoi heille: "Onko minun ristiinnaulittava teidän kuninkaanne?" Ylipapit vastasivat: "Ei meillä ole kuningasta, vaan keisari". Silloin hän luovutti hänet heille ja antoi ristiinnaulittavaksi. Ja he ottivat Jeesuksen. Ja kantaen itse omaa ristiänsä hän meni ulos niin sanotulle Pääkallonpaikalle, jota kutsutaan hebreankielellä Golgataksi. Siellä he hänet ristiinnaulitsivat ja hänen kanssaan kaksi muuta, yhden kummallekin puolelle, ja Jeesuksen keskelle. Ja Pilatus kirjoitti myös päällekirjoituksen ja kiinnitti sen ristiin; ja se oli näin kirjoitettu: "Jeesus Nasaretilainen, juutalaisten kuningas". Tämän päällekirjoituksen lukivat monet juutalaiset, sillä paikka, jossa Jeesus ristiinnaulittiin, oli lähellä kaupunkia; ja se oli kirjoitettu hebreaksi, latinaksi ja kreikaksi. Niin juutalaisten ylipapit sanoivat Pilatukselle: "Älä kirjoita: 'Juutalaisten kuningas', vaan että hän on sanonut: 'Minä olen juutalaisten kuningas'." Pilatus vastasi: "Minkä minä kirjoitin, sen minä kirjoitin". Kun sotamiehet olivat ristiinnaulinneet Jeesuksen, ottivat he hänen vaatteensa ja jakoivat ne neljään osaan, kullekin sotamiehelle osansa, sekä ihokkaan. Mutta ihokas oli saumaton, kauttaaltaan ylhäältä asti kudottu. Sentähden he sanoivat toisillensa: "Älkäämme leikatko sitä rikki, vaan heittäkäämme siitä arpaa, kenen se on oleva"; että tämä kirjoitus kävisi toteen: "He jakoivat keskenänsä minun vaatteeni ja heittivät minun puvustani arpaa". Ja sotamiehet tekivät niin. Mutta Jeesuksen ristin ääressä seisoivat hänen äitinsä ja hänen äitinsä sisar ja Maria, Kloopaan vaimo, ja Maria Magdaleena. Kun Jeesus näki äitinsä ja sen opetuslapsen, jota hän rakasti, seisovan siinä vieressä, sanoi hän äidillensä: "Vaimo, katso, poikasi!" Sitten hän sanoi opetuslapselle: "Katso, äitisi!" Ja siitä hetkestä opetuslapsi otti hänet kotiinsa. Sen jälkeen, kun Jeesus tiesi, että kaikki jo oli täytetty, sanoi hän, että kirjoitus kävisi toteen: "Minun on jano". Siinä oli astia, hapanviiniä täynnä; niin he täyttivät sillä hapanviinillä sienen ja panivat sen isoppikorren päähän ja ojensivat sen hänen suunsa eteen. Kun nyt Jeesus oli ottanut hapanviinin, sanoi hän: "Se on täytetty", ja kallisti päänsä ja antoi henkensä. Koska silloin oli valmistuspäivä, niin - etteivät ruumiit jäisi ristille sapatiksi, sillä se sapatinpäivä oli suuri - juutalaiset pyysivät Pilatukselta, että ristiinnaulittujen sääriluut rikottaisiin ja ruumiit otettaisiin alas. Niin sotamiehet tulivat ja rikkoivat sääriluut ensin toiselta ja sitten toiselta hänen kanssaan ristiinnaulitulta. Mutta kun he tulivat Jeesuksen luo ja näkivät hänet jo kuolleeksi, eivät he rikkoneet hänen luitaan, vaan yksi sotamiehistä puhkaisi keihäällä hänen kylkensä, ja heti vuoti siitä verta ja vettä. Ja joka sen näki, on sen todistanut, ja hänen todistuksensa on tosi, ja hän tietää totta puhuvansa, että tekin uskoisitte. Sillä tämä tapahtui, että kirjoitus kävisi toteen: "Älköön häneltä luuta rikottako". Ja vielä sanoo toinen kirjoitus: "He luovat katseensa häneen, jonka he ovat lävistäneet". Mutta sen jälkeen Joosef, arimatialainen, joka oli Jeesuksen opetuslapsi, vaikka salaa, juutalaisten pelosta, pyysi Pilatukselta saada ottaa Jeesuksen ruumiin; ja Pilatus myöntyi siihen. Niin hän tuli ja otti Jeesuksen ruumiin. Tuli myös Nikodeemus, joka ensi kerran oli yöllä tullut Jeesuksen tykö, ja toi mirhan ja aloen seosta noin sata naulaa. Niin he ottivat Jeesuksen ruumiin ja käärivät sen hyvänhajuisten yrttien kanssa käärinliinoihin, niinkuin juutalaisilla on tapana haudata. Ja sillä paikalla, missä hänet ristiinnaulittiin, oli puutarha, ja puutarhassa uusi hauta, johon ei vielä oltu ketään pantu. Siihen he nyt panivat Jeesuksen, koska oli juutalaisten valmistuspäivä ja se hauta oli lähellä.

Johanneksen evankeliumi 19


Lähteet:

Raamattu, 1933/38

Lewis, C. S.: Kärsimyksen ongelma. (The Problem of Pain, 1940.); Suom. Maritta Pesola; Kirjaneliö; 1979.

Lewis, C. S.; Muistiinpanoja surun ajalta. (A Grief Observed, 1961.); Suom. Anna-Mari Kaskinen; 3. korjattu painos; Kirjapaja; 2009.

McGrath, Alister E.; Narrative Apologetics: Sharing the Relevance, Joy and Wonder of the Christian Faith; Baker Books; 2019.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti