Kun ensin saavuin Ecuadoriin asuin Pohjois-Ecuadorissa Imbaburan provinssissa, kaupungissa jonka nimi on Ibarra.
Ibarran koko nimi oli ennen itsenäistymistä Espanjasta Villa Muy Real y Muy Leal de San Miguel de Ibarra. Se on nimetty entisen Quiton maaherran Miguel de Ibarran mukaan. San Miguel nimessä tulee myös Ibarran pyhimyksestä, arkkienkeli Mikaelista.
Ibarraa
kutsutaan nimellä, Valkoinen Kaupunki, La Ciudad Blanca. Ibarra on Ciudad de la Luz de Ecuador, eli Ecuadorin Valon Kaupunki. Ibarra on Kaupunki Jonne Aina Palaat, La Ciudad Donde Siempre Se Vuelve koska sen asukkaat ovat niin ystävällisiä että tahdot aina palata sinne.
Paikallisten
mukaan Ibarra on niin kaunis ja sen ilmasto on niin lämmin ja miellyttävä että kun kerran käyt siellä sydämesi jää sinne
ainiaan ja palaat sinne aina uudestaan koska et voi pysyä poissa.
Minun
elämässäni tämä on ollut hyvinkin totta.
Ibarra
on kaupunki jossa synnyin Ecuadoriin. En ole asunut siellä vuosiin mutta ne
neljä vuotta jotka vietin Ibarrassa olivat minulle monella tavalla hyvin
merkityksellisiä.
Opin
puhumaan espanjaa Ibarrassa. Aviomieheni, joka on itse pääkaupungista Quitosta,
kiusoittelee minua etten ole suomalainen vaan ibarralainen. Mikä ei quitolaisesta näkökulmasta ole laisinkaan kohteliaisuus, ibarralaisia kun pidetään vähintään pikkukaupunkilaisina, ehkä jopa maalaisina, täältä pääkaupungista katsoen.
Suomessa koin itseni aina enemmän pikkukaupunkilaiseksi tai maalaiseksi. Siksi myös Ibarran elämäntyyli sopi minulle hyvin. Siellä saattaa olla yli satatuhatta asukasta mutta elämä on verkkaista ja rauhallista.
Suomessa koin itseni aina enemmän pikkukaupunkilaiseksi tai maalaiseksi. Siksi myös Ibarran elämäntyyli sopi minulle hyvin. Siellä saattaa olla yli satatuhatta asukasta mutta elämä on verkkaista ja rauhallista.
Monella
tapaa Ibarra oli minulle Ecuador ja oli yllättävää ja jännittävää löytää miten
erilaisia paikkoja Ecuadorissa on. Ja miten suuresti kulttuuri, kieli,
maisemat, ilmasto, perinne ja ruoka vaihtelee niiden välillä.
Ibarraa
ynpäröivät Andit jotka eivät pohjoisessa ole enää niin korkeita vaan
pikemminkin pehmeän kaartuvia ja niitä peittävät tilkkutäkki pellot ja
viljelmykset. Tulivuoriperäinen maa on hedelmällistä ja korkealta Ibarran
ympäriltä löytyy monia pieniä ja vähän suurempiakin intiaanikyliä joissa elämä on
pysynyt monella tapaa samanlaisena vuosisatoja.
Ibarraa ympäröivä maaseutu on monella tavalla sekoitus paikallista Karanki-Kichwa alkuperäiskulttuuria ja
sieltä löytyy myöhemmin tulleiden inkojen vaikutusta. Viimeisen inkakuninkaan,
Atahualpan äiti, Pacha oli Karanki-intiaani ja Imbaburasta kotoisin.
Maaseutua Andeilla Ibarran ympärillä. Kuva on otettu Zuletan kylästä, alhaalla vuorien keskellä näkyy Rinconadan kylää. |
Vaikutuksia itse kaupunkiin mutta myös maaseudulle sen ympärille on tullut myös espanjalaisilta sekä afrikkalaisten orjien jälkeläisiltä joita tuotiin
Imbaburaan työskentelemään sokeriruokoviljelmillä.
Ecuadorissa
kulttuurin kohokohta ja perinnematkailun odotetuin asia on paikallinen ruoka.
Yksi Imbaburan herkuista on Locro de papa, eli perunakeitto. Lokro,
espanjalaisittain locro, tarkoittaa kichwaksi yksinkertaisesti perunakeittoa,
tai keittoa jossa on perunaa. Eli tämä keitto on peruna-perunakeitto.
Valmistaaksesi locro de papan tarvitset:
- kolmea
eri laijia perunaa, yhden niistä pitää olla tarpeeksi jauhoinen hävitäkseen
kokonaan liemen suurustimeksi, toinen laji leikataan isoiksi lohkoiksi joiden
pitää keittämisen aikana pehmetä niin että se ei oikein pysy koossa ja kolmas
laji pitää olla tiukasti koossaopysyviä perunoita jotka leikataan pieniksi
palasiksi ja jotka pysyvät kokonaisina.
-
Yksi pieni sipuli, voit joko pilkkoa sen sekaan tai keittää sen kokonaisena jos
haluat vain maun mukaan liemeen.
-
Tuorejuustoa, eli queso fresco. Jos et löydä tämäntyyppistä juustoa
mozarellakin käy pahimmassa tapauksessa. Paloittele se kuutioiksi.
-
Maitoa
- Suolaa,
pippuria
- Tarjoilua
varten varsisipuli ja tuoretta korianteria, molemmat silpotaan aivan pieneksi
sekä avocado.
Valmistus:
Kuori
ja leikkele perunat. Kaikkein jauhoisimmat pieniksi palasiksi jotka katoavat
keittoon, keskimääräisen jauhoiset isoiksi palasiksi jotka keitetään pehmeiksi
ja kovimmat pieniksi palasiksi joiden pitää jäädä kokonaisiksi.
Keitä
perunat ja sipuli, lisää suolaa ja pippuria maun mukaan.
Kun
perunat ovat pehmeitä voit joko jäättää paloitellun sipulin keittoon tai ottaa
kokonaisen pois. Lisää sekään paloiteltu juusto ja anna sen pehmentyä.
Kun
juusto on pehmeä, lisää sekaan maito ja anna sen kiehahtaa. Ota kattila pois
hellalta.
Laita
keitto lautaselle, ripottele sen päälle tuoretta varsisipulia ja korianteria pieneksi
pilkottuna sekä viipale avokadoa. Nauti!
Olipa mielenkiintoista luke tämä postaus. Itse en ole matkustanut koskaan Euroopan ulkopuolella. Matkakuumehan tällaisen lukemisesta tulee! Onneksi parin päivän päästä on tulossa helpotusta, kun matkustamme teidän entiseen siirtomaa-ajan isäntämaahan. (Vai miten se edes sanotaan?)
VastaaPoistaSen verran kiinnostuin, että luin samalla useammankin postauksesi. :)
Kiitos! Kannustaa kovasti että tykästyis ja luit muutakin. Ecuador on näkemisen arvoinen jos joskus päätät matkustaa vähän pidemmälle. Suosittelen ehdottomasti.
PoistaSinulla on äärimmäisen mielenkiintoinen blogi. En ole koskaan ollut Etelä-Amerikassa mutta se on kiinnostanut minua aina. Inka kulttuurista olen lukenut jonkin verran ja sitäkin kauttakin Ecuador kiehtoo. Amazonin viidakko eläimineen olisi myös jännä nähdä. Haaveilen toistaiseksi mutta ehkä jonain päivänä...
VastaaPoistaKiitos! Positiivinen palaute on niin tärkeää. Etelä-Amerikka on kiehtova maanosa ja täällä Ecuadorissa on ehdottomasti vaikka kuinka paljon nähtävää. Tervetuloa siis :)
PoistaIhana kirjoitus. Matkakuume tuli! Ibarra vaikutti hyvältä paikalta: Kivat ihmiset, lämmin ilmasto (Haluan sinne nyt ja heti: olen myös pieneltä paikkakunnalta kotoisin.) Sait viettää siellä neljä vuotta Ecuadoriin tutustuen. Hyvä että alkuperäiskulttuuri näkyy ja hengittää. Niin paljon niitä on tuhottu. Iocro de papaa voisi kokeilla.
VastaaPoistaKiitos! Tervetuloa Ecuadoriin! Ibarra on hyvä paikka tutustua Pohjois-Ecuadorilaiseen alkuperäiskulttuuriin. Ecuador on siitä hyvä että täällä on useita alkuperäiskansoja ja heidän kieliään ja kulttuureitaan on vihdoinkin alettu arvostamaan ja suojelemaan.
PoistaTosi mielenkiintoinen postaus ja ihania kuvia! Mua kiinnostaa kovasti Etelä-Amerikka, joten tällaiset postaukset on tosi tervetullutta lukemista :) Ja perunan ystävänä tekee heti mieli kokeilla tuota keittoa :D
VastaaPoistaKiitos! Ihana että tykkäsit, se motivoi kirjoittamaan lisää. Kerro jos teit keittoa ja mille maistui, olisi mukava kuulla :)
Poista