maanantai 13. marraskuuta 2017

Gálapagossaaret - Paratiisi Maan Päällä
Minkälainen on paratiisi maan päällä? Onko se turkoosin sinistä vettä silmän kantamattomiin? Valkoisia hiekkarantoja, palmuja ja auringonpaistetta? Eläimiä jotka eivät pelkää ihmisiä vaan tulevat luoksesi uteliaina ja ystävällisinä?  Koskematonta ja puhdasta luontoa jonka kauneus salpaa hengen?

Jos näin on, sinun täytyy vierailla Galápagossaarilla.
Galápagossaaret on 13 vulkaanisen pääsaaren ja kuuden pienemmän saaren muodostama ryhmä Tyynessä valtameressä 1000 kilometriä länteen Etelä-Amerikassa sijaitsevan Ecuadorin rannikolta. Saariryhmä kuuluu Ecuadorille. Unesco lisäsi Galápagossaaret vaarantuneiden maailmanperintökohteiden listalleen kesäkuussa 2007. Saaria uhkaavat järjestön mukaan turismin lisääntyminen, tulokaseläinlajit ja maahanmuutto.

Itse vierailin kolmella saarella, San Cristobalilla, Santa Cruzilla ja Baltralla. Matka oli aivan liian lyhyt, olen varma että minun on tarkoitus asua Galapagoksella. Tai ainakin viettää mahdollisimman paljon aikaa siellä, nauttien hiekkarannoista, aurinkoisesta säästä, ystävällisistä eläimistä ja ottaen valokuvia kaikesta tästä.
Galápagossaaret tunnetaan erityisesti endeemisistä eli vain saarella elävistä kasveista ja eläimistä. Charles Darwinille niiden tutkiminen loi perustan teorioille luonnonvalinnasta ja evoluutiosta. Saarilla pesii useita lintulajeja, jotka monet ovat asuneet siellä vuosituhansia. Joitakin eläinlajeja ei tavata missään muualla. Saarilla elää muun muassa jättiläiskilpikonnia, joiden mukaan saariryhmä on saanut nimensä. Galapagossaarilla eläimet saivat elää rauhassa pitkään ihmisten tuloon saakka. Saariryhmältä tavattavat darwininsirkut muodostavat parhaan lintumaailmassa tavattavan esimerkin sopeutumisen suuntautumisesta eri ekologisiin lokeroihin.

Galápagossaaret sopii luonnosta ja aktiivilomasta kiinnostuneille. Saarilla näkee ainutlaatuisia eläimiä: merileguaaneja, jättiläiskilpikonnia, sinijalkasuulia ja vasarahaita. Vastoin yleistä käsitystä Galápagos sopii mainiosti myös omatoimimatkan kohteeksi: saarilla on majataloja, ravintoloita ja julkista lauttaliikennettä.

Oli todellinen elämys kohdata galapagos-kilpikonnat luonnossa, samoin kuin merileguaanit. Mutta suosikkini kaikista saaren eläimistä olivat merileijonat. Ne veivät sydämeni.
Poikkeuksellisen luotokohteen Galápagossaarista tekee se, että suuri osa eläimistä on täysin pelottomia. Merileijonat, pingviinit ja sinijalkasuulat eivät ole oppineet säikkymään ihmisiä. Pelottomuuden huomaa parhaiten puolimetrisistä merileguaaneista, jotka loikoilevat mustilla laavakivillä kymmenien yksilöiden kasoissa.

Galápagossaaret julistettiin kansallispuistoksi vuonna 1959. Nykyään huimat 97% pinta-alasta on rauhoitettua aluetta. Saarilla asuu noin 30 000 ihmistä, ja turisteja vierailee vuosittain parisataatuhatta.

Galapagoksen tärkein ja oikeastaan ainoa nähtävyys on luonto. Mutta muuta ei tarvitakaan. Merileijonat, leguaanit, kilpikonnat ja monet lintulajit tarjoavat unohtumattomia elämyksiä moneksi päiväksi. Kävelyretket ympäri saaria sekä snorklaus kirkkaissa vesissä yhdessä merileijonien, kilpikonnien ja haiden kanssa jäävät takuulla mieleen pitkäksi aikaa. Saaret eroavat toisistaan luonnoltaan, joten nähdäkseen edes osan Galapagoksen ihmeistä, on vierailtava useilla saarilla. 
Saarilla sääntönä on että ihmiset eivät saa koskettaa eläimiä, mutta eläimet saavat koskettaa ihmisiä. Tämä kannattaa pitää mielessä luonnossa liikkuessa. Eläimet eivät säiky ihmisiä, mutta se ei tarkoita sitä että ne olisivat kesyjä. Nokkaisu tai puraisu on aivan yhtä vaarallinen vaikka sen tekisi ärtynyt eläin pelokkaan tai agressiivisen sijaan.

Ecuadoriin kuuluvat Galápagossaaret sijaitsevat tuhat kilometriä mantereelta. Niille matkustetaan lentämällä Ecuadorin pääkaupungin Quiton tai satamakaupungin Guayaquilin kautta. Ecuadoriin ei tarvitse turistiviisumia ja paikan päällä Galápagoksella löytyy monia erilaisia, eri tasoisia ja –hintaisi hotelleja. Myöskin saarelta toiselle matkailu lautalla on varsin helppoa.
Menopaluulennon Suomesta Ecuadoriin voi saada parhaassa tapauksessa alle tuhannella eurolla. Quitosta tai Guayaquilista lento Galápagokselle maksaa kolmesta neljään sataa euroa. Kaikilta saarelle saapuvilta turisteilta veloitetaan sadan dollarin kansallispuistomaksu, tämän ansiosta kaikki alueet Galápagoksella ovat maksuttomia.

Parasta kaikessa on että jos matkustat itse suoraan saarille, edullisemman hinnan lisäksi tuet saaren yrittäjiä ja matkailupalvelujen tuottajia, monikansallisten yhtiöiden sijaan.

Sään puolesta Galápagosille voi matkustaa ympäri vuoden. Kaikkein lämpöisin kausi alkaa joulukuussa ja päättyy kesäkuussa. Jos mahdollista, kannattaa kuitenkin välttää vilkkaimpia sesonkiaikoja kesä–elokuuta ja joulun seutua. Silloin majoitukset ovat kalleimmillaan ja esimerkiksi risteilyt niin loppuunmyyty, ettei niille löydä edullisia viime hetken paikkoja.10 kommenttia:

 1. Kyllä on henkeäsalpaavan kaunista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Galapagos-saaret ovat uskomattoman kauniita, en voi muuta sanoa :)

   Poista
 2. Postauksesi piristi kovasti täällä talvisessa hämäryydessä. Ehdottomasti haluaisin Galapegosaarille! Niiiiin kaunista ja lämmintä. Nuo vain siellä asustelevat eläimet ja kasvit ovat kiehtovia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marja! Ja jos joskus todella päätät lähteä, niin ota yhteyttä. Asun Ecuadorissa vakituisesti ja autan mielellään täältäpäin.

   Poista
 3. Täällä pimeyden ja märän lumisateen keskellä tuollaisten kuvien katseleminen tuntuu lähes kidutukselta - toisaalta taas niistä saa toivoa. Upean näköinen paikka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään oikein osannut nauttia Quiton kylmyydestä ja vesisateista Galapagosreissun jälkeen, mutta kaikkeen tottuu. Ja jokaisessa paikassa on omat hyvät puolensa. Mutta toivon että mieleesi jää eniten toivo. Jos haluat hienon matkan Galapagos on ehdoton paikka mutta myös muualla Ecuadorissa on paljon nähtävää.

   Poista
 4. Oi, tuolla olisi mahtavaa päästä käymään! Ehkä jossain vaiheessa elämää tulee sellainen vaihe, että pääsemme perheen kanssa tuonne paratiisiin! Aivan kerrassaan upeita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minnea! Jos alatte tosiaan suunnitella matkaa niin ota yhteyttä. Autan mielelläni täältäpäin.

   Poista
 5. Oi kiitos tästä ihanasta paluusta merenkohinaan ja lämpöön. Tuli mieletön matkakuume taas paratiisiin :) Rakastan meren kohinaa ja kaunista luontoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava että tykkäsit! Ecuadorissa on monia muitakin paikkoja missä on lämpöistä ja ranta vieressä, suosittelen!

   Poista