lauantai 19. marraskuuta 2022

Adventtikalenteri: Adventti alkaa


Joulu on yksi kahdesta kristillisestä pyhästä päivästä, jotka ovat myös merkittäviä juhlapäiviä yleisesti yhteiskunnassamme, toinen näistä on Juhannus. Tämän seurauksena yhteiskuntamme erilaiset ihmiset, organisaatiot ja rakenteet noudattavat erilaisia ​​juhlatapoja ja joulun juhlinta on dramaattisella tavalla erilaista eri ihmisille.

Vaikka valo ja ilo ovat, ja niiden pitääkin olla, joulutarinan painopiste, ne eivät ole koko tarina. Tarinassa on myös tummia osia. On välttämätöntä käydä läpi pimeyden päästäkseen valoon. Miksi me ihmiset tunnemme tarvetta tehdä joulun tarinasta pelkkää valoa ja iloa? Miksi emme kerro koko tarinaa?

Lahja ei ole ihmisiltä Jumalalle vaan Jumalalta ihmisille, sanoo Max Lucado. Mikä tämä joulun lahja on? Mikä on saanut maailman näin pois tolaltaan että sen vaikutukset tuntuvat vielä kahden tuhannen vuoden jälkeen meidän elämissämme.


Joulu tulee joka vuosi vetämään ihmisiä kylmästä, kirjoitti Charles Swindoll. Monet elävät elämänsä sydänsäryn, pettymyksen ja yksinäisyyden karuilla kaduilla. He ovat kadonneet häpeän, itsesäälin, syyllisyyden tai epäonnistumisen ajatuksiin. Yksi kivulias päivä seuraa toista, ja ainoa seura jota he pitävät ovat samojen katujen ja kulmien taistelutoverit jotka ovat yhtä hämmentyneitä ja eksyneitä kuin he itse.

Vuoden lähestyessä loppuaan joulu tarjoaa upean sanoman. Emmanuel, Jumala kanssamme, Hän, joka asui taivaassa, yhtä tasa-arvoinen ja ikuinen yhdessä Isän ja Hengen kanssa, laskeutui vapaaehtoisesti maailmaamme. Hän hengitti ilmaamme, tunsi tuskamme, tiesi surumme ja kuoli syntiemme vuoksi. Hän ei tullut pelottelemaan tai tuomitsemaan meitä, vaan osoittamaan meille tietä lämpöön ja turvallisuuteen.

Joulun todellinen merkitys on haudattu yhä syvemmälle, kunnes se on piilotettu useimilta ihmisiltä. Maailman pimeys estää ihmisiä näkemästä sitä, ja ainoa tapa nähdä totuus on saada Jeesus tuomaan valoa pimeyden läpi. Jotta voimme nähdä joulun piilotetun merkityksen, meidän on luotettava Jeesuksen ohjaukseen.


Joulu on yksi maailman suurimmista juhlista joka vuosi. Suurin osa muista lomista saa yhden päivän, mutta joulua korostetaan koko kuukauden ajan, joka kahdestoistaosa vuodessa.

Joulukauden aikana miljardit ihmiset jättävät normaalin rutiininsa voidakseen uudelleen sisustaa kotinsa, lähettääkseen onnittelukortteja, ostaakseen lahjoja, mennäkseen joulujuhliin, käydäkseen kirkon ja seurakuntien tilaisuuksissa, laulaakseen joululauluja, katsoakseen joulun erikoisohjelmia televisiosta ja matkustaakseen pitkiä matkoja heidän perheidensä kanssa ja luokse.

Joulun nähtävyydet ja äänet täyttävät ilman melkein kaikkialla. On kauppoja ja jopa työuria, jotka on omistettu yksinomaan tämän loman valmisteluun ja juhlimiseen. Kun joulu tulee, et voi missata sitä. Maapallolla ei ole melkein mitään paikkaa, johon piiloutua.


Jos todella mietit sitä, on hämmästyttävää että kaksi tuhatta vuotta sitten Lähi-idässä syntyneen talonpoikan yksinkertainen, vaatimaton syntymä on aiheuttanut tällaista levottomuutta ja juhlintaa. Hänen syntymäpäivänsä tapahtuma aiheuttaa tänäkin vuonna ruuhkia esimerkiksi New Yorkissa, Tokiossa ja Rio de Janeirossa.

Aikaan sitoutumattomana, Jumala näkee meidät kaikki. Hän näki meidät ennen syntymäämme ja hän rakastaa mitä hän näkee. Tunteet tulvillaan, rakkauden voittamana, tähtien tekijä kääntyy, yksi kerrallaan, meitä kohti ja sanoo: "Olet lapseni ja rakastan sinua kovasti. Tiedän, että jonain päivänä saatat kääntyä minusta pois ja lähteä. Mutta minä haluan että tiedät että olen jo tehnyt sinulle tien takaisin."

Ja sen todistamiseksi hän teki jotain erikoista. Nousten valtaistuimeltaan hän otti yltään valovaipansa ja kietoutui ihmisen ihoon. Maailmankaikkeuden valo astui pimeään kohtuun, tavallisen, vähävaraisen ja kouluttamattoman tytön sisälle. Hän syntyi kylmään yöhön ja nukkui sitten eläinten heinillä.


"Voiko mikään estää minua rakastamasta sinua?" Jumala kysyy. "Katsokaa minua kun puhun kieltänne, nukkumassa maan päällä ja tuntemassa kipua. Katso, maailman luojaa, kun hän kutisee, väsyy, turhaantuu ja itkee. Mietitkö ymmärränkö miltä sinusta tuntuu? Katso tuskaisiin silmiin Kristuksen ristillä. Se on sinun syntisi jonka tunnen, kuolemasi jonka kuolen ja ylösnousemuksesi jota elän. Näin paljon rakastan sinua."

Joulun kertomus ei ole vain lapsi joka syntyy, se on myös mies joka kuoli, tuskallisesti ja kidutettuna, meidän tähdemme. Joulun kertomus on osa vielä suurempaa kertomusta. Kertomusta Jumalasta joka rakastaa meitä ja etsii keinoa päästä yhteyteen meidän kanssamme. Jumalasta joka tahtoo meidän elävän ikuisesti hänen rinnallaan ja iloitsevan hänestä ja hänessä siitä kaikesta ihmeellisestä mitä hän on meitä varten luonut. 


Joulun kertomus saattaa alkaa tähdestä ja seimestä mutta se jatkuu ristille ja sitten vielä pidemmälle, aina uuteen maailmaan saakka. Se on kertomus uhrista ja kivusta, vapaudesta ja riemusta ja se on kertomus jonka avulla ja kautta kaikki muut kertomukset saavat merkityksensä.

Olemme pohtineet Jumalan rakkautta Betlehemin kehdosta Jerusalemin ristiin. Mitä voit sanoa tällaiselle tunteelle? Kun tiedät että Jumala mieluummin kuolee kuin elää ilman sinua, miten reagoit? Kuinka voit selittää tällaista intohimoa?


Elävä Jumala, sinä joka saavuit keskellemme ja uhrasi itsesi meidän puolestamme, paljasta itsesi minulle tänä joulunaikana. Kun minä odotan tänä adventtina sinua ja juhlistan sitä että synnyit meidän keskellemme anna minun tutustua sinuun itseesi ja koko sinun kertomukseesi. Ja anna sen muuttaa minua ja minun elämääni, niin että saan elää joulun joka päivä. Tee minusta osa joulun kansaa, täynnä rakkautta, itsensä uhraamisen tahtoa ja kunnioitusta sinua kohtaan. 

Aamen.

1 kommentti:

  1. Kiitos hyvästä blogista!
    Hyvää joulua!
    ¡Gracias por el gran blog!
    ¡Feliz navidad!

    VastaaPoista