lauantai 26. marraskuuta 2022

Mitä me juhlimme? Ensimmäinen Adventtisunnuntai


Useimmat ihmiset, olivatpa he kristittyjä tai eivät, ovat kuulleet ainakin jonkin verran muunnelmia joulukertomuksesta. Oletko sinä kristitty? Oletko kuullut joulun kertomuksen? Miksi luulet joulukertomuksen olevan niin laajalle levinnyt?

Joulu on useimmille meistä juhlallisuuksien aika. Se on tilaisuus uudistaa arvokkaita ystävyyssuhteita ja perhesiteitä. Se on tilaisuus muistaa menneitä päiviä. Se on hieno tekosyy syödä liikaa, laulaa liian äänekkäästi ja käyttää enemmän rahaa kuin meidän pitäisi.

Joulu voi herättää voimakkaita ja monimutkaisia ​​tunteita, sekä miellyttäviä että tuskallisia, jotka voivat yllättää meidät. Ja kristittyjen kannalta joulu on kunnioituksen ja ihmetyksen aikaa, aikaa jolloin Kristuksen syntymän tarina luetaan jälleen evankeliumista jotta koko maailma voi kuulla sen.

Jotkut rakkaimmista joulun iloista löytyvät perheen perinteistä, jotka yhdistävät yhden vuoden toiseen suosikkilaulujen harmonian, tuttujen koristeiden kimalluksen ja aikojen kunnioittamien rituaalien kautta.

Mutta jouluntuntemus saa meidät joskus jättämään huomiotta tärkeimmän ilmauksen siitä minkä pitäisi olla mielekäs aika. Jossain matkan varrella olemme saattaneet menettää yhteyden pyhän yön tapahtumiin, itse joulun sydämeen. John Maxwellin mukaan joulu kertoo tallissa syntyneestä vauvasta, joka muutti maailman ikuisesti.

Adventti on totuuden aika, uupumuksemme ja ahdistuksemme totuuden, mutta myös aika totuudelle Jumalan lakkaamattomasta anteliaisuudesta. Anteliaisuudesta, joka avaa meille tulevaisuuden joka jo näytti olevan suljettu. Adventti on heräämisen aika, kun Jumalan uutuus ja yltäkylläisyys murtautuu vakiintuneeseen elämäämme.

Mutta kun kansa yhä odotti ja kaikki ajattelivat sydämessään Johanneksesta, eikö hän itse ehkä ollut Kristus, niin Johannes vastasi kaikille sanoen: "Minä kastan teidät vedellä, mutta on tuleva minua väkevämpi, jonka kengänpaulaakaan minä en ole kelvollinen päästämään; hän kastaa teidät Pyhällä Hengellä ja tulella.
Luukas 3:15-16

Johannes Kastaja purskahtaa esiin Luukkaan evankeliumin alussa. Tämä johtuu siitä, että on adventin aika. Ja aina kun on adventin aika, saamme Johanneksen. Ei ole vielä Jeesuksen aika. Tämä on aika valmistautua. 

Adventin ajan valmistelu ei ole pääasiassa kiireistä toimintaa, juhlimista tai väsymystä. Tämän ajan valmistelu on pääasiassa kivuliasta ja haastavaa, on aika kysyä, miettiä, pohtia ja päättää uudelleen.

”hän kastaa teidät Pyhällä Hengellä ja tulella.” (jae 16) Kuvittelen, että tämä kuulostaa sinusta yhtä oudolta kuin se kuulostaa minusta. Me, jotka olemme suhteellisen hyvävaraisia ja sivistyneitä, emme puhu tällä tavoin emmekä ole tyytyväisiä tällaiseen puheeseen.

Todellisuudessa Jumalan pyhällä hengellä kastaminen ei tarkoita vain sen karismaattista ilmenemistä. Se tarkoittaa, että avoimuuden, anteliaisuuden, avun ja energian henki voi vierailla meissä, että "voima" voi tulla yli meidän ja kannustaa meitä olemaan tottelevaisia. Tekemään ​​asioita joita emme ole aiemmin tehneet, valtakunnan asioita joita emme uskoneet olevan meissä, lähimmäisyyden asioita joita kaipaamme. 

Koko adventti-aika on sitä että Jumala voi toimia meissä, meidän kauttamme, meidän ulkopuolellamme, enemmän kuin kuvittelimme koska uusi on ilmestymässä keskuuteemme.


Charles Swindollin mukaan samoin kuin polttoaine on autolle, niin Pyhä Henki on uskovalle. Hän antaa meille energiaa pysyä oikealla kurssilla. Hän motivoi meitä esteistä huolimatta. Hän pitää meidät vauhdissa kun tie muuttuu huonoksi. 

Henki on hän joka lohduttaa meitä ahdistuksessamme, joka rauhoittaa meitä onnettomuuksien aikana, josta tulee kumppanimme yksinäisyydessä ja surussa, joka kannustaa "intuitiomme" toimintaan, joka täyttää mielemme tarkoin, kun olemme levottomia jostakin tietystä päätöksestä. 

Lyhyesti sanottuna hän on hengellinen polttoaineemme. Kun yritämme toimia ilman häntä tai käytämme korvaavaa polttoainetta, kaikki järjestelmät hiipuvat.

Sillä kaikki, joita Jumalan Henki kuljettaa, ovat Jumalan lapsia.
Room 8:14

Max Lucadon mukaan kun kuulee monien meistä kristityistä puhuvan, luulisi ettemme uskoisi tätä jaetta. Luulisi, ettemme usko kolminaisuuteen. Puhumme Isästä ja tutkimme Poikaa, mutta kun on kyse Pyhästä Hengestä, olemme parhaimmillaan hämmentyneitä ja pahimmillaan peloissamme. Hämmentyneit’, koska meitä ei ole koskaan opetettu. Peloissaan, koska meitä on opetettu pelkäämään.

Saanko yksinkertaistaa asioita vähän? Pyhä Henki on Jumalan läsnäolo elämässämme, joka jatkaa Jeesuksen työtä. Pyhä Henki auttaa meitä kolmessa suunnassa - sisäänpäin (antamalla meille Hengen hedelmiä, Gal 5: 22-24), ylöspäin (rukoilemalla puolestamme, Room 8:26) ja ulospäin (vuodattamalla Jumalan rakkautta sydämeemme, Room. 5: 5).

Johannes ei ole tämä uusi joka on tulossa. Hän valmistaa meidät uutuuteen. Ja hänen sanansa on, että jos haluamme uppoutua Jumalan elävään voimaan, meidän on tehtävä niin kuin Johannes sanoo: Jaa takkisi ja kenkäsi ja tavarasi toisten kanssa. Hallitse varojasi lähimmäisenrakkaudella. Lopeta kalenterisi täyttäminen sosiaalisilla tapahtumilla ja juhlinnalla.

Kuka olisi voinut ajatella, että tällaiset konkreettiset teot ovat taktiikka, jolla Jumalan uutuus vielä tulee! Adventti ei ole vain sellainen "valmistelu", johon liittyy ostoksia, juhlia ja kortteja. Tällaiset ylenmääräiset illuusiot peittävät väsyneen sielumme todellisen halun. 

Adventti on valmistautumista uudenlaisiin vaatimuksiin jotka murtavat väsyneet pelon mallit elämässämme.


Ei ole ihme, että Luukaan 3 luvun seuraavissa jakeissa kuningas Herodes pidätti Johanneksen, vangitsi hänet ja yritti vaientaa hänet. Sillä mitä Johannes sanoo on vaarallista elämälle, vallan ylläpitämiselle ja liiketoiminnalle tavalliseen tapaan. 

Herodes ja hänen seuralaisensa halusivat mieluummin kuvitella, että vakiintuneet tavat ja uskomukset olivat riittäviä Abrahamin ollessa heidän isänsä. Ja joka tapauksessa he eivät halunneet uutta, joten he yrittivät pysäyttää vaarallisen uuden ennen kuin se koskaan tunkeutui heidän elämäänsä.


Tiedämme, että Herodes ei tiennyt eikä edes epäillyt, että Johanneksen adventtikutsua ei voida vaientaa tai pidättää. Se kutsuu edelleen. Ja joskus annamme sen tulla keskuuteemme ja muuttaa meidät.

Monet ovat kuulleet joulusta ja juhlineet sitä koko elämänsä ajan mutta eivät silti tunne todellista joulun tarinaa. Miksi sinä luulet että ihmiset kertovat vain osan joulun tarinasta?


Suurin osa Jeesuksen syntymän kuvauksista on vesitetty ja kaupallistettu yhteiskunnassamme. Joulu on Kristuksen maailmaan tulo, ei vain syntymä. Joulu on toivoa sinulle ja minulle loputtomista epäonnistumisistamme huolimatta. 

Jeesuksen tarkka syntymäpäivä ei luultavasti ollut meidän juhlinamme päivämääränä mutta kristityt eivät juhli tiettyä päivää, me juhlimme Jeesusta, hänen syntymäänsä ja ihmiseksi tulemistaan ja sille on hyvä antaa oma päivämääränsä. Vaikka tämä päivä olisi lainattu tai laitettu sopivasti muiden uskontojen juhlapäivien yhteyteen.


Elävä Jumala, paljasta tänä adventin aikana totuus siitä miksi vietämme joulua ja adventtia. Vieraile tänä aikana minun luonani Pyhän Henkesi kautta, jotta minä saisin viettää adventtia tottelevaisena, tekemällä asioita joita en ole ennen tehnyt, valtakunnan asioita joiden en ole uskonut kuuluvan minulle, lähimmäisyyden ja rakkauden asioita jotka eivät miellytä minua ja joita olen vältellyt. Toimi minussa, läpi minun ja ylitse enemmän kuin osaan kuvittellakaan koska uutuus on matkalla keskuudessamme. 

Aamen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti