lauantai 24. joulukuuta 2022

Jeesus on muuttanut maailman ylitsevuotavaksi, joulupäivä


Mikä on suosikki joululaulusi? Ja miksi?

Oma suosikkini on Sibeliuksen säveltämä ja Topeliuksen sanoittama "En etsi valtaa, loistoa". Tänä jouluna erityisesti kaipaan taivaan valoa ja rauhaa tänne maan päälle. Sanat kuvastavat todella kauniisti sydämeni odotusta.

En etsi valtaa loistoa sanat

En etsi valtaa, loistoa, en kaipaa kultaakaan;
ma pyydän taivaan valoa ja rauhaa päälle maan
Se joulu suo, mi onnen tuo ja mielet nostaa Luojan luo
Ei valtaa eikä kultaakaan, vaan rauhaa päälle maan.

Suo mulle maja rauhaisa ja lasten joulupuu
Jumalan sanan valoa, joss’ sieluin kirkastuu
Tuo kotihin, jos pieneenkin, nyt joulujuhla suloisin
Jumalan sanan valoa, ja mieltä jaloa.

Luo köyhän niinkuin rikkahan saa joulu ihana
Pimeytehen maailman tuo taivaan valoa
Sua halajan, Sua odotan, Sa Herra maan ja taivahan
Nyt köyhän niinkuin rikkaan luo suloinen joulus tuo.


Me keskitymme usein jouluna lahjojen antamiseen, ruokaan, musiikkiin, perheen yhdessäoloon, ja myös kertomukseen vastasyntyneestä lapsesta. 

Mitä asioita Raamattu korostaa?


Ja hän on synnyttävä pojan, ja sinun on annettava hänelle nimi Jeesus, sillä hän on vapahtava kansansa heidän synneistänsä."
Matteus 1:21

Nimi Jeesus on translitterointi heprealaisesta nimestä Joosua, joka tarkoittaa "Herra on pelastus". Raamatun aikoina se ei ollut harvinainen nimi, aivan kuten Jeesus itse ei näyttänyt epätavalliselta hänen kanssaan kasvaneille. Silti hänen etunimellään on suuri merkitys sille, kuka hän on ja mitä hän teki maan päällä.

Vanhassa testamentissa Joosua johti israelilaiset Kanaaniin. Hän pelasti kansan rohkealla johtajuudella Mooseksen kuoltua. Hän ryhtyi taisteluun verisen taistelun jälkeen ja johti satoja tuhansia luvattuun maahan.


Päinvastoin kuin ensimmäinen Joosua, toinen Joosua (Jeesus) pelasti koko ihmiskunnan yksin käydyn eeppisen taistelun kautta. Hän teki hiljaa tien kansalleen, jotta pääsisit Jumalan valtakunnan luvattuun maahan. Jeesus tuli pelastamaan ihmiset heidän synneistään. Mitä ensimmäinen Joosua oli voimaton tekemään, toinen Joosua syntyi toteuttamaan.

Jeesuksen elinaikana israelilaiset odottivat Joosuan kaltaista poliittista johtajaa, joka vapauttaisi heidät Rooman sorton ikeestä ja antaisi heidän elää maassa jonka Jumala oli heille luvannut. Aivan kuten heidän esi-isänsä oli vapautettu egyptiläisestä orjuudesta ja johdettu Kanaaniin. 

He halusivat taistelijan, sankarin, joka palauttaisi Israelin itsenäiseksi maaksi ja saisi roomalaiset juoksemaan pelosta.


Mutta Jeesuksen näkökulma on aina suurempi kuin meidän. Hänen katseensa kohdistui synnin universaaliin ongelmaan. Hänen taistelunsa oli kosmisella mittakaavalla. Sen tarkoituksena oli vapauttaa kaikki häneen uskovat sielua tappavan synnin orjuudesta ja toivottaa meidät tervetulleiksi Jumalan perheeseen.

Ja kaikki söivät ja tulivat ravituiksi. Sitten he keräsivät palaset, kaksitoista täyttä vakallista, ja tähteet kaloista.
Markus 6:42-43

Markuksen evankeliumin luvussa 6 Jeesus tekee yhden vaikuttavimmista ihmeistään, toisin sanoen muuttavan tapahtuman osoittaakseen Jumalan pelastavan voiman, joka on läsnä hänen elämässään ja sen kautta. Se on kertomus viiden tuhannen ihmisen ruokinnasta.


Markus kertoo meille, että Jeesus oli mennyt opetuslastensa kanssa erilleen rukoilemaan, mutta valtavat joukot seurasivat häntä. Jeesus näki väkijoukot ja sääli heitä. Hän halusi tehdä heidän elämästään parempaa. Ensin hän opetti heille hyvää uutista Jumalan anteliaasta rakkaudesta. Ja sitten hän ruokki heidät, kaikkiaan viisituhatta miestä ja ehkä vielä naisia ja lapsia päälle.

Opetuslapset eivät tietenkään ymmärtäneet, ja ajattelivat ettei hän pystyisi ruokkimaan niin suurta joukkoa. Joten hän otti viisi leipää ja kaksi kalaa. Se oli yhden pojan lounas. Hän otti sen mitä tarjolla oli. Mutta sitten hän toimi omalla myötätuntoisella, anteliaalla tavallansa, herrautensa mukaan. Hän muutti tavallisen ruoan sakramentiksi merkkinä Jumalan massiivisesta hyvyydestä ja anteliaisuudesta.

Markus raportoi:
Ja hän otti ne viisi leipää ja kaksi kalaa, katsoi ylös taivaaseen ja siunasi ja mursi leivät ja antoi ne opetuslapsilleen kansan eteen pantaviksi; myöskin ne kaksi kalaa hän jakoi kaikille.
Markus 6:41


Sanat kuulostavat tutulta, eikö niin? Hänen rukouksensa koostuu pyhän ehtoollisuuden neljästä suuresta verbistä: "Hän otti, siunasi, mursi, antoi". Jeesus ottaa elämän tavalliset asiat kaikessa niukkuudessaan - kaksi kalaa ja viisi leipää - ja muuttaa ne Jumalan itsensä antavaksi anteliaisuudeksi. 

Tuloksena oli, että "kaikki söivät ja olivat täynnä" (jae 42). Mutta se ei ollut kaikki: jäljellä oli kaksitoista koria, riittävästi leipää kaikille Israelin heimoille.

Seurakunta - opetuslapset - ovat aina hieman hitaita, haluttomia oppimaan, mitä Jeesuksen uudet tiedot tarkoittavat. Seurakunta ja opetuslapset eivät halua heti tunnustaa, että Jeesus muuttaa maailmaa. Eivätkä he kykene toimimaan toisin Jeesuksen uudessa maailmassa. 


Opetuslapset näyttävät usein toimivan ikään kuin Jeesuksella ei oikeastaan ​​ole väliä. He toimivat ikään kuin maailmaa sitoisi edelleen niukkuus ja ahdistus, pelko ja varastoinnin tarve.

Mutta anna minun kertoa teille uutinen, joka julistetaan Kristuksen tulemisessa. Tulemisessa josta meille muistutetaan jokaisessa ehtoollispalveluksessa: Jeesus on muuttanut maailman ylitsevuotavaksi. 

Jumala on lahja, joka antaa jatkuvasti, ja Jeesuksen ympärillä olevat ihmiset ovat valtuutettuja saamaan runsautta ja toimimaan siksi anteliaasti.


Joka päivä, koko päivän: se on edelleen totta! "Hän ottaa, siunaa, rikkoo, antaa". Ja olemme hämmästyneitä ylijäämästä. Siellä on kaikki, joiden silmät näkevät, korvat kuulevat ja sydämet muistaa.

Olemme saaneet tarpeeksi ja tarpeeksi ja enemmän kuin tarpeeksi jakamista varten. Ole iloinen tästä Antajasta, joka antaa jatkuvasti ... loputtomasti.

 Mitä ylitsevuotasuus ja loputtomuus tarkoittavat sinun elämässäsi? Mitä sinulle merkitsee se ettei koskaan joudu elämään ilman tai tarvitsemaan jotakin mitä ei voi saada? Mitä tarkoittaa se että meillä on kaikki ja vielä enemmän mitä voisimme tarvita? Mitä sinulle tarkoittaa se että Jumala antaa paljon enemmän kuin ikinä tarvitset?


Jumala, jonka antamisella ei ole loppua, tee meistä iloisia vastaanottajia ​​anteliaisuudellesi. Anna meille silmät nähdä ja korvat kuulla ja sydämet muistaa sinun yltäkylläisyytesi, jotta voimme jakaa sen maailmalle. Kallis Jeesus, kiitos siitä että tulit pelastamaan paitsi Israelia myös kaikkia niitä, jotka seuraavat sinua. Olen usein kiedottu omaan vanhurskauteeni ja tunnen että pelastukseni on tehty ja ohi. Mutta sinä, anteliaisuudessasi, kaipaat jatkuvaa sydämeni uudistumista. Haluat pelastaa minut omasta ahneudestani, niukkuudeltani ja itseni vanhurskauttamiseltani ja muuttaa minut kuvaksesi ja anteliaisuudeksi. 

Aamen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti