lauantai 31. joulukuuta 2022

Kuolema voitetaan Jeesuksessa


Ja hän tuomitsee pakanakansojen kesken,
säätää oikeutta monille kansoille.
Niin he takovat miekkansa vantaiksi
ja keihäänsä vesureiksi;
kansa ei nosta miekkaa kansaa vastaan,
eivätkä he enää opettele sotimaan.
Jesaja 2:4

5. Mooseksen kirjassa on kirjoitettu, että köyhät ovat aina kanssamme (5.Mooseksen kirja 15:11). Muualla on kirjoitettu, että aina tulee olemaan sotia ja huhuja sodista. Ihmisen psyykessä on kirjoitettu, että isot syövät aina pieniä. Monien loukattujen sydämiin on kirjoitettu että he ovat aina loukkausten ja hyväksikäytön uhreja. 

On kirjoitettu, ja uskotaan ja eletään, että maailma on vihamielinen, tuhoisa paikka. Sinun on oltava varoillasi ja taisteltava säilytyttääksesi kaikki mahdolliset edut. Sitä kirjoitetaan ja lausutaan kuin mantraa, maailma ilman loppua.


Tämän toivottomuuden keskellä Jeesus antaa runoilijan kirjoittaman näkemyksen toisesta päivästä, jota Israel odotti ja anoi kuolemaan johtavan kadenssin keskellä. Emme tiedä milloin, mutta tiedämme varmasti. 

Runoilija tietää varmasti, että tämä kuoleminen ja tappaminen ei ole ikuista, koska on sanottu toinen sana ja annettu toinen sanoma. Toinen päätös on tehty. On annettu sana joka hajottaa olettamuksemme, se avaa mahdollisuuden elämään kuoleman maailmassa. Runo todistaa siitä vaarallisella voimalla, jopa meille, jo nyt.

Tutki tätä visiota, se päättyy dramaattiseen muutoksen hetkeen. Vanha kaupunki on täynnä seppiä, joilla on niin paljon töitä. Kuuntele ja kuulet vasaran alasimen. Sepät lyövät ja paukuttavat rautaa, muotoilevat sitä uudelleen, hakkaavat miekat auranosiksi ja keihäät hedelmätarhojen työkaluiksi.


He puhdistavat pommit pois ja purkavat suuret asejärjestelmät. Pelko häviää. Viha romahtaa. Ahdistus vähenee. Asevarustelu kääntyy päinvastaiseksi. Kansakunnat ovat palaamassa oikeaan kutsumukseensa. Hoitamaan maata, rakastamaan luotua, tekemään ja antamaan lahjoja lähimmäisille. 

Niitä riittää kaikille. Uutta, syvää iloa. Noidankehät ja oranvanpyörät ovat pysähtyneet ja elämä on mahdollista.

Tämä visio kuulostaa mahdottomalta. Se kuulosti mahdottomalta ensimmäisellä kerralla. Eikä siitä ole tullut sen realistisempaa tällä välin. Elämme kuitenkin uuden todellisuuden aika. Ei tämä runo, vaan kuoleman vanha valta on epärealistista. 


Kuoleman valta on epärealistista kansojen keskuudessa, yhteisöissämme ja kirkoissamme ja perheissämme. Meillä on nyt uusi mahdollisuus, joka perustuu Jumalan rakkauteen ja Jumalan kärsimyksen voimaan. Jumalan rakkauden voima rikkoo noidankehät.

Olemme nähneet sen murtuneessa Jeesuksessa ja toisinaan olemme nähneet sen rikkinäisessä omassa elämässämme. Lupauksen siitä että syklit voidaan rikkoa, häiriöitä tapahtuu ja elämä voi olla erilainen. Se on luvattu ja se on tulossa, Jumalan hyvissä ajoin.

Jeesus sanoi hänelle: "Minä olen ylösnousemus ja elämä; joka uskoo minuun, se elää, vaikka olisi kuollut.
Johannes 11:25


Monien ihmisten suurin pelko on kuolema. Niille, jotka eivät usko Jumalaan, ajatus kuolemasta voi olla ylivoimainen, koska he eivät tiedä mikä heitä odottaa kuollessaan.

Martta ja Maria kohtasivat kuoleman todellisuuden kun heidän veljensä Lasarus kuoli vakavaan sairauteen. Hän oli todennäköisesti heidän ainoa suojelijansa ja elättäjänsä, koska aviomiehiä tai vanhempia ei mainita heidän kertomuksissaan. 

Martta osoitti uskonsa Jeesukseen, kun hän pyysi häntä herättämään veljensä kuolleista, koska "Mutta nytkin minä tiedän, että Jumala antaa sinulle kaiken, mitä sinä Jumalalta anot." (Johannes 11:22).


Vaikka Martta tunnustaa oikein Jeesuksen suhteen Isäänsä, hän ei ymmärtänyt että Jeesus itse on ylösnousemus ja elämä. Elämän ja kuoleman voima on Jeesuksessa. 

Hän puhui maailman olemaan ja puhalsi elämän Aadamiin. Hän muovaa huolellisesti jokaisen lapsen äitinsä kohdussa ja useita kertoja Uudessa testamentissa hän täytti kuolleet ruumiin uudestaan elämällä.

Jeesus mitätöi kuoleman otteen luomakuntaan kun hän antoi vapaaehtoisesti oman elämänsä. Hän ei vain pysäyttänyt eikä lopettanut kuolemaa, hän voitti sen astumalla siihen ja tuhoamalla sen sisältä, nousten kuolleista ilman kenenkään puuttumista asiaan. Kuten Raamattu sanoo, ... "Kuolema on nielty ja voitto saatu" (1 Kor 15:54).


Koska Jeesus heräsi eloon, myös meidät, jotka olemme uskoneet häneen, on herätetty uuteen elämään hänen kanssaan. Vaikka me itkemme luodun kanssa kuoleman aiheuttaman rappeutumisen äärellä maailmassa, emme sure kuin ne joilla ei ole toivoa. 

Jopa kuoleman edessä, riippumatta siitä onko se syöpädiagnoosi tai tyhjä paikka juhlapöydässä, omaksumme fyysisen ylösnousemuksen toivomme, meidän ja kaikkien Jeesukselle kuuluvien.

Mutta ylösnousemus ei ole vain tuleva tapahtuma. Jeesuksen sanat tässä kohdassa muistuttavat meitä siitä, että ylösnousemus on myös ajankohtainen todellisuus. Ne, jotka uskovat Jeesukseen, eivät lopulta koskaan kuole. Saatamme kokea väliaikaisen fyysisen kuoleman, mutta sielumme ja henkemme elävät edelleen, kunnes saamme uudet kirkastettut ruumiimme.


Olemme ylösnousseita ihmisiä. Ja kun Jeesus palaa, mekin ylösnousemme täydellisesti, ruumiimme, sielumme ja henkemme. Sinä päivänä liittymme uskovien kuoroon joka ylistää ylösnoussut Herraamme ja pilkkaa entistä vihollistamme: "Kuolema, missä on sinun voittosi? Kuolema, missä on sinun otasi?" (1.Kor 15:55).

Jeesuksen historiallinen ylösnousemus antaa meille toivoa sekä tänään että tulevaisuudessa. Kuolema voitetaan Jeesuksessa, kun hän siirtää meidät ajallisesta elämästä iankaikkiseen elämään. 

Elämme ylösnousseiden elämää.

 


Rakkauden ja kärsivän voiman Jumala, puhu uudelleen muutossanasi keskellä väsynyttä maailmaa. Olemme niin helposti kapituloituvia epätoivoon, kuolemattomien käskyjen hyväksymiseen. Katkaise noidankehät ja sytytä meissä jälleen intohimo mahdolliseen. Jumala, sinä olet ylösnousemus ja elämä. Meidän maailmamme on edelleen synnin tuhoama mutta minä tiedän että sinä hallitset sen yli. Ja minä odotan päivää kun ei ole enää kuolemaa, ei surua, eikä kärsimystä. Auta minua elämään sinun ylösnousemuselämääsi. Anna minun olla elämän tuoksu kuolevassa maailmassa jotta muutkin voisivat löytää ikuisen elämän sinussa. 

Aamen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti