maanantai 21. kesäkuuta 2021

3 asiaa miten Ecuador eroaa Suomesta

Kichwa-alkuperäiskansaan kuuluva pieni tyttö Ecuadorin Amatsonian alueelta.


Helpompi olisi sanoa miten Ecuador on samanlainen kuin Suomi koska kaikki on erilaista.

Kyläkoulu Ecuadorin Amatsonian alueella.

Ecuadorin aika

Ecuadorissa on aivan erilainen aikakäsitys. Ihmiset puhuvat Ecuadorin ajasta (hora ecuatoriana), se tarkoittaa sitä että kaikki tapahtuu noin tunnin myöhemmin kuin oli sovittu. Eli jos sovit tavata jonkun kello 4, he tulevat paikalle kello 5. Tai jos kutsut pidetään kello 5, niin ensimmäiset ovat paikalla kello 6 jälkeen.

Sen lisäksi nyt heti voi tarkoittaa että jokin tapahtuu ihan kohta, myöhemmin samana päivänä, huomenna, ensi viikolla tai ensi vuonna. Ihan kohta tarkoittaa että on turha toivoa että mitään tapahtuisi.

Ihmiset elävät auringon mukaan, ei kellon. Aurinko nousee ja laskee päiväntasaajalla ympäri vuoden melkein samaan aikaan. Välillä se nousee vähän kuuden jälkeen, välillä vasta puoli seitsemän ja joskus lähempänä seitsemää. Se laskee myös kuuden ja seitsemän välillä.

Kichwa-alkuperäiskansan kylä Ecuadorin Amatsonian alueella.

Auringosta tietää onko aika nousta ylös, mennä nukkumaan, tehdä töitä, syödä, jne.

Ja aikaa on aina, se ei lopu koskaan koska sitä tulee aina lisää. Joten mitä turhaan hätäillä ja stressata itseään tai kiirehtiä, kyllä kaiken ehtii tehdä tai jos ei ehdi kun kuolee pois niin sitten ei enää ainakaan huolehdi yhtään mistään.

Joten ecuadorilaista, varsinkin maaseudulla intiaaneja, on ihan turha hoputtaa yhtään mihinkään. Kaikki tapahtuu kuitenkin nyt heti tai ihan kohta. Eli joskus tai ei ollenkaan.

Kichwa-alkuperäiskansaan kuuluvia opettajian ja oppilaita Ecuadorin Amatsonian alueelta.

Ecuador on iloinen maa

Ecuadorissa ihmiset ovat yleensä aina iloisia. Jos olet kovin vakavalla naamalla tutut tulevat kysymään että onko tapahtunut jotakin, eihän kukaan ole kuollut tai luokkaantunut tai vaikka sairaalassa.

Parempi on iloita ja nauttia elämästä kuin huolehtia. Monesti ihmiset ovat hyvin köyhiä ja työttömys on täällä nyt aivan uskomattoman korkealla. Töitä etsitään ja sitä tehdään, jos ei muu auta niin kadulle lähdetään vaikka myymään ruokaa, kuten empanadoja, paistettua vihreää tai kypsää plantaanibanaania tai chochoja (lupiinin siemeniä) ja tostadoa (eräänlaista paistettua maissia) tai vaikka jäätelöitä ja karkkeja bussiin.

Kichwa-kansan lapsia kylässään Ecuadorin Amatsonian alueella.

Työn ohessa ehtii kuitenkin aina vähän levätä ja jutella tuttujen kanssa tai vaikka tuntemattomien. Samalla voi kertoa vitsejä ja nauraa yhdessä. Koskaan ei ole niin kauheaa päivää etteikö vähän edes voisi nauraa.

Sitten jatketaan taas työtä ja ihmiset ostavat paljon mieluummin jos myyjä on iloinen ja juttelee heidän kanssaan. Siinä on hyvä viettää hetki aikaa yhdessä ja vaikka parjata poliitikkoja, ihmetellä sitä miten säät ovat muuttuneet (se on se ilmastonmuutos) tai kerrata juoruja tutuista ihmisistä.

Illalla kotona aikaa vietetään yhdessä, nauretaan ja jutellaan, kuunnellaan musiikkia kovaan ääneen ja vaikka vähän tanssitaankin. Koskaan ei olla niin köyhiä ettei voi hauskaa pitää koska se ei maksa mitään.

Kichwa-alkuperäiskansan perinteinen talo Ecuadorin Amatsonian alueelta.

Kaupat kaltereiden takana

Ecuadorissa on paljon pieniä kauppoja. Niihin ei pääse sisälle vaan ulkopuolelta pitää kaltereiden välistä kertoa mitä haluaa ostaa. Kauppa on yksi pieni huone, siellä on kaupan omistaja tai hänen perheenjäsenensä ja vaihtoehtoja ei ole kauheasti. Yleensä näistä pikkukaupoista saa perusasioita kuten riisiä, makaroonia, tiskiainetta (joka ei ole nestemäistä Ecuadorissa vaan kovettunutta tahnaa purkissa), kanaa ja limpparia. 

Lisäksi on hedelmä ja vihanneskauppoja sekä lihakauppoja, pieniä rautakauppoja, kampaamoja, apteekki, ompelijoiden liikkeitä ja paperikauppoja joissa usein on myös tietokoneita jotka on kytketty internetiin ja joita voi maksusta käyttää.

Meidän kotimme ympärillä on näitä kaikkia. Kun lähtee kauemmas, keskustaan saakka, siellä on iso tori mistä löytyy vaikka minkälaisia tuoreita hedelmiä. Joulukuussa on mangoaika ja niitä löytyy pieniä keltaisia ja vähän isompia keltaisia ja keskikoisia ja valtavan isoja punaisia ja monia muita lajeja. Minä pidän kaikkein eniten punaisista mangoista, keltaisetkin ovat hyviä mutta niistä pitää imeskellä mehu ja hampaanvälit tulevat täyteen kuitumaista hedelmälihaa.

Kichwa-alkuperäiskansan kylä Ecuadorin Amatsonian alueelta.

Kesäkuussa saa guaba-hedelmiä ja niistä voi tehdä vaikka espumillaa, ecuadorilaisten herkkua. Se on kananmunanvalkuaisista vatkattua makeaa vaahtoa johon laitetaan guabahilloa mauksi. Kesäkuussa alkaa yleensä kesä, eli kuivakausi, täällä Andeilla. Sadekauden lopuksi monet hedelmät ovat kypsiä, meilläkin pihassa mandariinipuut ovat täynnä mandariineja.

Ibarran toriin kuuluu suuri halli jossa myydään liha- ja kalatuotteita, valmiiksi rakennettuja kojuja joissa on yleensä myynnissä vaatteita, leluja, laittomasti kopioituja elokuva DVDtä ja musiikki cdtä. Ja ulkona on iso alue johon myyjät laittavat omat kojunsa ja myyvät siellä hedelmiä, vihanneksia, mausteita, keramiikkaa, meikkejä ja melkein ihan mitä vain. Täällä Ibarrassa on aivan oma torinsa missä myydään vain perunoita koska tämä on perunantuottaja-aluetta.

Kyläkauppa kichwakylässä Amatsonian alueella.

Ibarrassa on myös suomalaistyylisiä kauppoja ja kolme isoa supermarkettia (Ibarrassa asuu noin 100 000 asukasta) mutta yksikään niistä ei ole yhtä iso kuin suomalainen Prisma. Täällä on myös kaksi ostoskeskusta mutta monet ihmiset eivät koskaan käy näissä supermarketeissa tai ostoskeskuksissa. He ostavat tarvittavan oman asuinalueensa pikkukaupoista, suoraan tuottajilta, torilta tai keskustan pikkukaupoista. 

Keskustasta, ihan ison torin vierestä, löytyy kodiskoneliikkeitä, tietotekniikkaliikkeitä, vaattekauppoja ja ihan kaikkea mitä ihminen voi tarvita. Lisäksi keskustassa on paljon pieniä ravintoloja. Monet niistä ovat lounasravintoloita, yleensä yhden ihmisen annos maksaa noin 2 tai 3 dollaria. Siihen kuuluu sekä alkukeitto, pääannos että mehu.

Kichwa-alkuperäiskansan mies ostoksilla kyläkaupassa Ecuadorin Amatsonian alueella.


2 kommenttia:

  1. En olekaan oikeastaan käynyt Ecuadorissa Galápagossaaria lukuun ottamatta, joka lienee monessa aika erilainen kuin manner-Ecuador. Kuitenkin monet noista kuvatuista seikoista pätevät aika hyvin myös useampaan muuhun Etelä-Amerikan maahan samoin kuin Afrikankin maahan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Galapagos-saaret ovat monella tapaa hyvin erilaisia kuin manner-Ecuador.
      Humbolt sanoi ecuadorilaisista maassa käydessään 1800-luvulla: Ecuadorilaiset nukkuvat rauhassa toimivien tulivuorten alapuolella ja ilahtuvat kuunnellessaan surullista musiikkia. Se kuvaa mielestäni hyvin ecuadorilaisia, yksi hyveistä joita heissä ihailen on heidän resilenssinsä. Toisaalta sekin on hyvin yleisinhimillinen piirre.

      Poista