maanantai 28. kesäkuuta 2021

Minkälaista on elämä Ecuadorissa?

Kichwa-alkuperäiskansaan kuuluvia koululaisia Ecuadorin Amatsonian alueelta.

Elämä on aikalailla samanlaista, oli sitä missä tahansa. 

Ecuadorissa ihmiset nousevat yleensä aikaisemmin kuin Suomessa. Koulu alkaa kello 7 aamulla ja silloin mennään myös töihin. Illalla mennään myös aikaisemmin nukkumaan. Koulusta päästään viimeistään kello 13:30, alakoululaiset yleensä jo kello 12.

Keskipäivän jälkeen syödään iso ateria johon kuuluu keitto sekä pääruoka, yleensä aina riisiä yhdessä perunoiden tai pastan kanssa, sekä salaatti ja lihaa tai kalaa. Koulussa ei saa ruokaa, jos haluaa syödä pitää tuoda eväät kotoa mukana tai ostaa koulun kahvilasta tai kioskista.

Kichwa-alkuperäiskansaan kuuluva nainen lapsensa kanssa Ecuadorin Amatsonian alueelta.

Lapsilla on todella paljon läksyjä. Niiden tekemisessä menee usein hyvin myöhään, kaupungissa yleensä viikolla ei nähdä kavereita tai leikitä ulkona kuin koulussa. Ja sielläkin on vain yksi välitunti joka on vähän yli 30 min pitkä. 

Nyt covid19 pandemian aikana lapset ja nuoret ovat opiskelleet koko tämän ajan kotonaan. Tuhannet oppilaat ovat sen tähden jääneet pois opetuksen parista koska maaseudulla ei ole internetiä eikä mahdollisuutta osallistua opetukseen. 

Kichwa-alkuperäiskansaan kuuluvia miehiä Ecuadorin Amatsonian alueelta.

Viikonloppuna monet viettävät aikaa yhdessä sukulaisten kanssa, silloin voi leikkiä serkkujen kanssa. Harvemmin koulukavereiden tai muiden ystävien.

Maaseudulla lapset auttavat kodin töissä, ruokkivat eläimet, auttavat kylvännässä ja sadonkorjuussa ja hoitavat nuorempia sisaruksia. Mutta siellä heillä on myös enemmän vapautta ja jos lähellä asuu samanikäsiä lapsia on mahdollista leikkiä yhdessä ja viettää aikaa myös viikolla, ei vain viikonloppuisin. Tosin ensin pitää saada kotityöt ja läksyt tehdyksi.

Kaakaopuu ja hedelmän alku Ecuadorin Amatsonian alueella.

Työpäivät ovat kaupungissa pitkiä. Työmatkat lisäävät päivän pituutta vähintään tunnin, isommissa kaupungeissa jopa kolme tai neljä tuntia. Lisäksi päivällä on pitkä ruokatunti joka ei kuulu työaikaan, joskus jopa kaksi tuntia että työntekijät varmasti ehtivät käydä syömässä. 

Lounasravintoloita on joka puolella ja ne ovat edullisia ja ruoka on hyvää mutta isoissa kaupungeissa liikenteeseen kuluu todella paljon aikaa ja pienemmillä paikkakunnilla ihmiset yleensä käyvät omassa kodissa syömässä, jos se vain on mahdollista.

Kichwa-alkuperäiskansan kylä Ecuadorin Amatsonian alueelta.

Illalla ennen seitsemää on toinen iso ateria jossa myös syödään keitto ja pääruoka. Maaseudulla monet syövät myös aamupalaksi yhtä ison aterian. Vuoristossa syödään riisia ja perunaa tai pastaa. Rannikolla ja viidakossa riisiä ja erilaisia banaaneja sekä maniokkia.

Lauantaisin monet vanhemmat työskentelevät ja lapset tekevät läksyjä kotona. Sunnuntaina perhe lähtää yhdessä ulos. Kaupungeissa ihmiset lähtevät puistoihin ja viettävät päivän siellä urheillen, pelaten ja erilaisissa aktiviteeteissa. 

Napo-joki ja jokimaisemaa Ecuadorin Amatsonian alueelta. Viidakossa joet ovat tärkeitä kulkuväyliä.

Puistoissa on pieniä lampia ja ihmiset voivat vuokrata soutu- tai polkuveneitä, vuokralla on myös polkupyöriä ja polkuautoja sekä pattereille toimivia autoja lapsille. Usein voi myös ratsastaa poneilla tai taputtaa ja ruokkia erilaisia eläimiä. Lapsille on leikkipaikkoja, keinuja, kiipeilypaikkoja ym. Katuartistit kertovat vitsejä, esittävät sketsejä, piirtävät pilakuvia jne.

Maaseudulla ihmiset kiipeävät vuorille, lähtevät järven, joen tai meren rannalle, kuumille lähteille tai vesiputuoksen luokse, yleensä sunnuntai vietetään yhdessä luonnossa. Toisin kuin kaupungeissa, erilaisia kaupustelijoita on vaikea löytää ja eväät pitää ottaa itse mukaan. Tai sitten ruoka kalastetaan tai pyydystetään päivän aikana ja kotoa mukana otetut ainekset valmistetaan yhdessä avotulella ateriaksi.

Leikkikenttä Amatsonian viidakkoalueelta.

Maaseudulla ihmisten pitää kuitenkin muistaa eläinten tarpeet, niitä ei voi jättää kotiin yksin koko päiväksi. Lisäksi maatyötä tehdään viikonloppuisin koska viikolla miehet lähtevät kaupunkiin etsimään hanttitöitä kuten rakennukselle töihin.

Kotona äidit pitävät perhettä koossa yhdessä isovanhempien ja tätien kanssa. Maaseudulla perheet ovat isoja ja samassa talossa saattaa asua useampi sukupolvi yhdessä. Serkkuja ei ole vaikea löytää leikkikavereiksi tai lastenvahti löytyy helposti kun samassa talossa asuvat yhdessä isovanhemmat, sisarukset ja heidän lapsensa ja lapsenlapsensa.

Amatsonian alueella talon alapuoli toimii ylimääräisenä huoneena kuumina päivinä.

Kaupungeissa isovanhemmat asuvat usein yhdessä yhden lapsensa perheen kanssa. Muut lapset asuvat omissa kodeissaan, joka samassa kaupungissa tai eri puolella Ecuadoria. Perheet eivät ole yhtä suuria kuin maaseudulla. Ecuadorilainen ihanne on kaksi lasta, mielellään yksi tyttö ja yksi poika.

Elämä Ecuadorissa riippuu myös paljon siitä asutko Andeilla, Amatsonian alueella, Tyynen valtameren rannikkoalueella vai Galapagos-saarilla. Jokaisella alueella on oma ilmastonsa sekä kulttuurinsa ja perinteensä.

Kichwa-aluperäiskansan nainen Amatsonian alueelta perinteisen kantokorin kanssa.

2 kommenttia:

  1. On helppo uskoa, että elämä Ecuadorissa riippuu paljon siitä, asuuko Andeilla tai Amazonin alueella. Näin se oli Perussakin. Ruoasta lähtien erot olivat varsin suuria. Mitä tuo pääaterioiden yhteydessä syötävä keitto muuten yleisesti on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on todella monia erilaisia keittoja. On perunakeittoja, quinuakeittoja, makaroonikeittoja, erilaisista kurpitsoista tehtyjä keittoja, vihanneskeittoja, lihakeittoja, kanakeittoja, kalakeittoja, mereneläväkeittoja, lämpimiä keittoja ja kylmiä keittoja. Usein lounaskeitto on tehty samasta lihasta kuin pääruoka, eli jos on kanaa tarjolla niin keitossa on myös kanaa. Mutta näin ei ole aina ja se mikä keitto on kyseessä riippuu enemmän muista aineksista. Eli yhtä tiettyä keittoa ei ole vaan vaihtoehtoja on vähintään satoja.

      Poista