sunnuntai 23. tammikuuta 2022

Mistä Raamattu saapui meille? - Miten ymmärtää Raamattua paremmin 1

 

Mutta pysy sinä siinä, minkä olet oppinut ja mistä olet varma, koska tiedät, keiltä olet sen oppinut, ja koska jo lapsuudestasi saakka tunnet pyhät kirjoitukset, jotka voivat tehdä sinut viisaaksi, niin että pelastut uskon kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Jokainen kirjoitus, joka on syntynyt Jumalan Hengen vaikutuksesta, on myös hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi, kasvatukseksi vanhurskaudessa, että Jumalan ihminen olisi täydellinen, kaikkiin hyviin tekoihin valmistunut.
2 Tim 3:14-17 

Tuntuuko Raamatun lukeminen sinusta vaikealle? Ovatko eri kohdat ristiriidassa toisiaan vastaan? Tai oletko epävarma siitä mitä jokin kohta oikein tarkoittaa? Tai kauhistuttaako sinua kuva jonka olet saanut Jumalasta Raamatun perusteella?

Raamattua ei ole aina helppo ymmärtää, ainakaan kun alkaa kiinnittää huomiota yksityiskohtiin ja syventyä niihin. Et voi vain saada Raamattua tarkoittamaan mitä haluat. Jokainen, joka ottaa Raamatun vakavasti, tietää tämän.

Tässä blogissa haluan jakaa kanssasi, mitä olen oppinut Raamatusta. Kaiken sen ihanuuden ja ihmeellisen mitä olen Raamatusta löytänyt ja joka on muuttanut minun elämäni. Ja asiat, jotka olen oppinut ihmisistä, jotka lukevat Raamattua. Jotka valitettavasti ovat joskus outoja ja jopa pelottavia.

Raamattu sanoo paljon asioita ja ihmiset sanovat paljon Raamatusta. Mutta asiat, joita ihmiset toisinaan sanovat Raamatusta, eivät aina ole totta tai edes hyödyllisiä. Siksi halusin kirjoittaa tämän sarjan. Tämä ei ole täydellinen totuus Raamatusta vaan sarja kirjoituksia yleisesti ja historiallisesti hyväksytyistä totuuksista siitä miten Raamattu on ymmärrettävissä.


”Yksin Raamattu on kaikkien maanpäällisten kirjoitusten ja oppien todellinen herra ja valtias.”
Martin Luther

Raamattu on tärkeä kirja. Minulle se on maailman tärkein kirja. Se on Jumalan viesti meille. Joten meillä on oltava vankka käsitys siitä, mitä se todella on, mistä se tulee ja mitä teemme sen kanssa. On aina hyödyksi lukea Raamattua ja se voi muuttaa elämiä ilman koulutusta tai suurempaa tuntemusta.

Itse tunnen henkilökohtaisesti ecuadorilaiseen alkuperäiskansaan kuuluvan lukutaidottoman naisen joka aikuisena tahtoi oppia tuntemaan Jumalaa ja rukoiltuaan hän pystyi lukemaan vain ja ainoastaan Raamattua. Pyhä Henki voi vaikuttaa meihin jotta ymmärtäisimme Raamattua ja joka kerta kun lähestymme Raamattua haluten ymmärtää sitä ja Jumalaa paremmin, Pyhä Henki on paikalla. Me emme tarvitse teologian maisterintutkintoa voidaksemme lukea Raamattua mutta mitä enemmän tiedämme Raamatusta, siitä milloin ja kenelle se on kirjoitettu ja mitä varten, sitä helpommin voimme sitä ymmärtää.

Toivon, että tämä sarja voi vastata joihinkin Raamattua koskeviin kysymyksiisi. Sekä parantaa kokemustasi Raamatusta. Ja terävöittää ymmärrystäsi sen sisällöstä. En ole teologian professori ja monesti minäkin olen väärässä. Kirjoitan sarjan sen pohjalta mitä itse olen vuosien varrella kristittynä Raamatusta oppinut ja mitä minua viisaammat ovat siitä kirjoittaneet ja puhuneet.

Tämä sarja on kirjoitettu kristityille, ihmisille, jotka ovat jo lukeneet Raamattua. Toivon, että nämä viestit varustavat ja rohkaisevat sinua puhumaan Raamatusta luottavaisesti ja uskottavasti. Sekä käsittelemään sitä vastuullisesti, painimaan sen kanssa hartaasti ja tottelemaan sitä uskollisesti.


Raamattu on iso kirja, mutta sitä on hyvä lukea. Se on sekoitus historiaa, kirjallisuutta ja teologiaa. Se sisältää monenlaisia ​​genrejä, mukaan lukien Lähi-idän luomistarinoita, pronssikauden lakikoodeja, historiallisia kertomuksia, heprealaista runoutta, viisauskirjallisuutta, profetioita, kreikkalais-roomalaista elämäkertaa, antiikin kreikkalaista historiografiaa, kirjeitä ja apokalyptisiä kirjoituksia.

Raamattu ei ole vain kirja. Se on kirjasto, kirjakokoelma. Se kuvaa heprealaisten alkuperää ja historiaa, Jeesuksen Kristuksen henkilöä ja työtä sekä kristillisen kirkon leviämistä. Silti sen keskeinen hahmo on Jumala. Jumala, joka luo, säätää lakeja, pelastaa kapinalliset, josta tulee ihminen ja joka tekee kaiken uudeksi.

Ei ole olemassa kirjaa, joka olisi vaikuttanut niin paljon länsimaisen sivilisaatioon ja maamme politiikkaan, historiaan, taiteeseen, kirjallisuuteen, musiikkiin ja kulttuuriin kuin Raamattu. Raamatun kaikuja voi kuulla kulttuurimme eri puolilla, mukaan lukien kirjallisuus, musiikki, viihde ja politiikka. Raamattu tuntuu kaikkialla, vaikka sitä harvoin kunnioitetaan. Ja nykyään yhä harvemmin sen vaikutukset tunnistetaan.

Raamattu on myös kiistanalainen kirja. Kommunistiset ja islamilaiset hallitukset pitävät Raamattua salakuljetuksena kaikkialla maailmassa. Ilmeisesti monet ihmiset eivät halua, että Raamatun sanomaa tunnetaan ja jaetaan. Joissain paikoissa Raamattu on kumouksellista kirjallisuutta ja voimakas uhka status quolle. Jos minulta kysytään, tämä on yksi syy lisää miksi meidän pitäisi lukea se.

On yksi asia on lukea Raamattua ja aivan toinen asia ymmärtää lukemamme. Ja on vielä toinen asia käyttää sitä vastuullisesti. Raamattua on paikoin hyvin vaikea ymmärtää. Ei siksi, että se on mysteerin, taikuuden tai sekasorron kirja. Pikemminkin siksi, että se sisältää historiaa joka on kaukana omasta. Se kirjoitettiin alun perin muinaisille yleisöille tietyissä yhteyksissä. Raamattu on kirjoitettu meitä varten, mutta ei meille.

Jos aiomme ymmärtää Raamattua, mitä se merkitsi alkuperäiselle yleisölleen ja mitä se merkitsee meille nykyään, meidän täytyy kulkea historiallisten kuilujen läpi ja oppia tulkitsemaan muinaisia ​​kulttuureja yhtä paljon kuin omaa kulttuuriamme. Raamatun ymmärtäminen on palkitsevaa. Mutta se vaatii työtä, kovaa työtä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti