sunnuntai 12. joulukuuta 2021

Joulu syöksyy maailmaa


 "Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan, ja tälle on annettava nimi Immanuel", mikä käännettynä on: Jumala meidän kanssamme.
Matteus 1:23 

Matteus 1:18-23

Hän pelastaa meidät. Jumala meidän kanssamme.

Näillä sanoilla on painoa. Niillä on kunnian ja kirkkauden valtava paino. Ne vastaavat kosmisiin kysymyksiin. Niihin joita kaikki me kysymme syvällä sisimmässämme.

Kuka minä olen? Miksi olen olemassa? Mitä tarkoitusta tällä kaikella on?


Puuseppä näkee unen Jumalan syntymästä. Hän on kokenut valtavan pettymyksen. Hänen kihlattunsa on pettänyt hänet toisen miehen kanssa. Hänen unelmansa ovat tuhoutuneet. Mutta hän on hyvä mies eikä tahdo tehdä pahaa naiselle jota hän rakastaa. Edes kaiken kivun ja pettymyksen keskellä.

Sitten saapuu enkeli. Enkeli joka kertoo hänelle mahdottomia uutisia, järjettömiä uutisia. Marian kohdussa kasvaa Jumala, Pyhästä Hengestä siinnyt, maailman pelastaja, ainoan Jumalan ainoa Poika. Hän jota koko Israel odottaa. Hän joka tulee pelastamaan koko maailman.

Joulu julistaa ehdottomasti Kristusta. Hän on Jumala meidän kanssamme. Hän on vapahtava kansansa heidän synneistään.


Jokainen joulupuu kasvaa ristin varjossa. Ristin puulla Jumala tekee sydämen vaihdosleikkauksia. Hän ottaa sydämesi ja antaa omansa tilalleen.

Kristinusko ei lausu pieniä totuuksia. Se julistaa suuria totuuksia. Sen väitteet ovat uskomattomia, fantastisia, liian suuria ollakseen totta, liian mahdottomia ja liian tärkeitä ollakseen valhetta. Kuka on Jumala? Kuka todella pelastaa meidät?

Jumalan lahjat saattavat ihmisen parhaat unelmat häpeään.
Elizabeth Barrett Browning


Jokainen, kaikkialla, etsii joulua ja pääsiäistä. Niiden ilo ja uhri tarjoaa meille pelastuksen. Hän pelastaa meidät. Hän on Jumala meidän kanssamme.

Jumala ei voi pysyä poissa. Tämä rakkaustarina alkoi aikojen alussa. Se on ollut tulossa sinua varten ikuisuuden ajan. Jumala joka käveli Eedenin puutarhassa ennen syntiinlankeemusta on tulossa pelastamaan sinut koska hän ei kestä nähdä sinua yksin, hyljättynä, eksyksissä, ilman merkitystä ja suuntaa.

Hän on Jumala joka ei voi pysyä poissa meidän luotamme. Hän tulee vauvana tähän maailmaan koska hänelle me olemme tärkeämpiä kuin kunnia ja valta. Hän tulee heikkona koska hän tietää että tie yhteyteen käy haavoittuvaisuuden kautta, ei täydellisyyden, ei voittamattomana, ei korkeudessa.


Jumala syöksyy maailmaan. Hän räjäyttää rajat. Ja syntyy meidän keskellemme ihmisvauvana. Kaikkein haavoittuvaisimpana olentona joka on olemassa.

Jumala antoi kaiken pois, hän piti kaikkea halpana, voidakseen olla sinun kanssasi. Voidakseen olla minun kanssani. Korjatakseen yhteyden meidän ihmisten ja hänen välillään. Jotta me voisimme olla yhtä. Jotta me voisimme vastaanottaa armon ja olla hänen lapsiaan.

Jouluna Jumala riskeerasi kaiken. Hän teki kaikkensa. Hän hylkäsi kaiken mitä hänellä oli. Hän jätti taakseen valtaistuimensa ja kruununsa sekä valtikkansa, meidän tähtemme, sinun tähtesi, minun tähteni. 

Hän laskeutui taivaasta maan päälle, omasta valtakunnastaan miehitettyyn vihollisvaltioon. Hän riskeerasi oman henkensä ja lopulta menetti sen, tuskan ja kivun kautta, meidän tähtemme. Sinun tähtesi. Minun tähteni.


Juhlikaamme totuutta tänä jouluna. Armoa ja rakkautta ja uskomatonta tottuutta. Että Jumala antoi kaiken pois ja piti sitä mitättömänä meidän tähtemme. Sinun tähtesi. Minun tähteni.

Milloin hän tulee?
ja kuinka hän tulee
ja tuleeko varoituksia
ja tuleeko ukkonen
ja armeijoiden jylinää
hänen edellään
ja lippuja ja trumpetteja
Milloin hän tulee
ja kuinka hän tulee
olemmeko valmiita

Madelaine L’Engle

1 kommentti:

  1. Kiitos hyvästä ja rakentavasta tekstistä sekä hyvin kauniista laulusta jonka liität tekstiin.

    VastaaPoista