sunnuntai 19. joulukuuta 2021

Mikä on joulun tarkoitus?


Taivaat julistavat Jumalan kunniaa,
taivaankansi kertoo hänen teoistaan.
Päivä ilmoittaa ne päivälle,
yö julistaa yölle.
Ei se ole puhetta, ei sanoja,
ei ääntä jonka voisi korvin kuulla.
Kuitenkin se kaikuu kaikkialla,
maanpiirin yli merten ääriin.
Psalmi 19:2-5

Miksi me juhlimme joulua? Kuka on tämä Jeesus-lapsi jonka syntymää me juhlimme täällä kaukaisessa pohjolassakin vielä kaksituhatta vuotta itse tapahtuman jälkeen? Miksi vaatimattomaan juutalaiseen puusepänperheeseen syntynyt poika on meille, ja koko maailmalle, niin tärkeä?

Joulukiireidesi keskellä, oletko ehtinyt miettimään kuka on Jeesus, miksi hän syntyi ja miksi se on niin merkityksellistä? Oliko hän vain historiallinen hahmo, profeetta ja opettaja, viisas mies, vai kenties jotakin vielä tärkeämpää, suurempaa ja ihmeellisempää?


Onko sinulla aikaa pysähtyä ja miettiä?

(Jeesus sanoi:) Minä olen A ja O, ensimmäinen ja viimeinen, alku ja loppu.
Ilmestyskirja 22:13

Jumala kirjoitti viestinsä maailmankaikkeuteen. Hän loi kaiken mikä on olemassa ja kaikki luotu heijastaa hänen kunniaansa ja suuruuttaan. Jumala kirjoitti sanansa ihmisten sydämiin ja ihmiset kirjoittivat ne ylös hyvin pitkään ja vanhaan kirjaan, tämän kirjan nimi on Raamattu.

Jotkut ihmiset ajattelevat että Raamattu on sääntökirja tai lakikokoelma joka kertoo meille mitä meidän tulisi tehdä tai mitä emme saa tehdä. Raamattu sisältää on sääntöjä ja lakeja, se on totta. Mutta Raamattu ei kerro kaikkein eniten meistä ihmisistä. Raamattu kertoo Jumalasta ja siitä mitä hän on tehnyt.


Jotkut taas ajattelevat että Raamattu on täynnä kertomuksia sankareista, esimerkkejä joita meidän tulisi seurata. Raamatussa on joitakin sankareita ja esimerkillisiä ihmisiä. Mutta totuus on että suurin osa ihmisistä Raamatussa eivät ole lainkaan sankarillisia tai hyviä esimerkkejä. 

Raamatun kertomusten ihmiset pelkäävät, pakenevat, ovat ilkeitä, tekevät pahaa toisilleen ja Jumalaa vastaan, valehtelevat, varastavat ja eivätkö ole lainkaan esimerkillisiä. He tekevät aviorikoksia, syyllistyvät murhaan ja kapinoivat Jumalaa vastaan. Miksi Jumala tahtoi että heidän tarinansa kirjoitetaan ylös aikakausien luettavaksi ja muistettavaksi? 

Ja (Jeesus)  selitti heille Mooseksesta ja kaikista profeetoista alkaen, mitä hänestä oli kaikissa kirjoituksissa sanottu.
Luukas 24:27

Ei, Raamattu ei ole sääntökirja tai sankaritarina. Raamattu on ennenkaikkea kertomus. Se on seikkailukertomus jossa sankari saapuu kaukaisesta maasta voittaakseen takaisin aarteensa. Sen päähenkilöitä eivät ole huonosti käyttäytyvät ihmiset.

Raamattu on rakkauskertomus prinssistä joka jättää palatsinsa, valtaistuimensa ja kaiken, pelastaakseen ne joita hän rakastaa. Hän ilmestyy ihmisille eri tavoin koko historian aikana ja syntyy viimein tänne maan päälle voidakseen pelastaa meidät. 

Ja parasta kaikessa on että tämä kertomus on tosi!


Raamatussa on monia kertomuksia mutta kaikki sen kertomuksen kertovat yhden suuren kertomuksen. Kertomuksen siitä miten Jumala rakastaa lapsiaan ja tulee pelastamaan heidät. Koko Raamattu on tarpeen jotta tämä kertomus voidaan kertoa kokonaan.

Raamatun ihmiset ovat tavallisia ihmisiä jotka taistelevat oman luonteensa ja halujensa kanssa. Kuten me kaikki. Heitä ei ole valittu Raamattuun koska he olisivat erilaisia kuin me vaan koska he ovat aivan samanlaisia kuin jokainen meistä. Jumala ilmeistyi heille ja hän tahtoo ilmestyä myös meidän elämiimme.

Tämän kertomuksen keskipisteessä on vauva ja jokainen Raamatun kertomus heijastaa hänen kertomustaan ja olemustaan. Hän on avain kaikkiin Raamatun kertomuksiin, avain joka saa Raamatun aukenemaan ja selkenemään edessäsi. Se joka ymmärtää häntä ja hänen tehtäväänsä, ymmärtää Raamatun sanoman.

(Jeesus sanoi:) Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän. Ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan sitä tuomitsemaan, vaan pelastamaan sen.
Johanneksen evankeliumi 3:16-17


Tämä vauva ei ole mikään tavallinen vauva. Hän on lapsi josta koko maailmankaikkeus riippuu. Hän on sekä tarinan alku että sen loppu ja myös sen keskipiste. Hän on maailmankaikkeuden ja ihmiskunnan historian keskus.

Tämä vauva on Jeesus. Hän on sankari joka saapui Jumalan valtakunnasta maan päälle. Prinssi jätti palatsinsa, valtaistuimensa, rikkautensa ja korkean asemansa ja asettui tänne maailmaan, aika kurjaan paikkaan ja surkeaan aikaan, halveksutun kansan keskelle, osaksi köyhää pientä perhettä. 

Miksi ihmeessä?

Jeesus saapui voittaakseen takaisin aarteensa. Hänen kaikkein kalleimman ja rakkaimman omaisuutensa, meidät ihmiset. Hän saapui tänne maan päälle vapauttaakseen meidät ja antaakseen meille valon. Jotta me voisimme elää Jumalan rakkaudessa ja emme koskaan menettäisi hänen läheisyyttään ja läsnäoloaan.


(Jeesus sanoi:) Minä olen valo ja olen tullut maailmaan siksi, ettei yksikään, joka minuun uskoo, jäisi pimeyteen.
Johanneksen evankeliumi 12:46

Jeesus on meidän pelastajamme ja valomme ja siksi me juhlimme joulua!

”Olen aina tuntenut että elämä on kaikkein ensimmäiseksi kertomus: ja jos jossakin on kertomus, siellä on myös kertoja.”
G.K. Chesterton 


Kuolema on nielty ainiaaksi.
Herra Jumala pyyhkii kaikkien kasvoilta kyyneleet
ja vapauttaa kansansa alennuksesta ja häpeästä
kaikkialla maan päällä.
Näin on Herra puhunut.
Jesaja 25:8 

Rakas Jumala, tänä jouluna haluan keskittyä joulun todelliseen merkitykseen, sinuun ja sinun poikaasi Jeesukseen. Haluan kiittää ja ylistää sinua siitä että saavuit maan päälle pienenä vauvana, elit köyhänä ja väärinymmärrettynä ja kärsit ja kuolit täällä meidän puolestamme, jotta voisit me saisimme elämän ja vapauden ja paikkamme sinun lapsinasi. Sinun uhrisi tähden minä olen sinun omasi, ostettu sinun verelläsi ja vapautettu ikuisiksi ajoiksi synnin orjuudesta. Kiitos ja ylistys sinulle, tänään, tänä jouluna ja joka ikinen päivä. Aamen.

1 kommentti: