sunnuntai 26. joulukuuta 2021

Mitä teet, kun seuraat tähteä ja löydät tallin?


Matteuksen luvusta 2 luemme tarinan viisaista miehistä, jotka seuraavat tähteä. He loogisesti etsivät tulevaa maailman hallitsijaa kuninkaan palatsista. Miehet seurasivat viisautta jonka elämänsä aikana olivat oppineet. Sen mukaan mahtavat löytyvät mahtavien luota, merkittävät ihmiset syntyvät palatseihin, tärkeät ihmiset kasvavat rikkauden keskellä.

Mitä tapahtuu, kun seuraat tähteä, ja se johtaa sinut talliin? Mitä tapahtuu, kun yhtäkkiä tiesi päätyy navetan takapihalle kun olit ajatellut, että toisessa päässä olisi jotain mahtavaa ja loistavaa? Ja siellä, likaisten pahnojen päällä, palatsin ja valtaistuimella istuvan kuninkaan sijaan, löydät pienen vauvan, jota hänen murrosikäinen äitinsä pitää sylissään?

Tämä ei ole se mitä olit odottanut. Tässä ei ole järkeä eikä logiikkaa. Ei mitään hohtoa ja hienoutta. Ei loistetta eikä lupauksia. Miten mitättömästä voi tulla maailman tärkein asia?

Kuinka reagoit, kun seuraat tähteä ja löydät tallin? Kuinka tulos ja odotukset vaikuttavat käyttäytymiseesi?

(Matteus 2:1-12)


Voitteko kuvitella pettymystä, jonka viisaiden miesten on täytynyt tuntea, kun he lopulta päätyivät Betlehemiin? Tiedämme, että he odottivat kartanoa tai kuninkaallista hovia. He pysähtyivät kuningas Herodeksen palatsiin saadakseen tietää tästä tähdestä ja tästä syntyneestä lapsesta.

Jokaisella meistä on ollut aikoja elämässä, kun olemme seuranneet tähtiä. Kaikki meidän oppimamme kertoo että jotakin tärkeää on tapahtumassa. Tällä on merkitystä. Ja mistä me olemme oppineet merkityksen syntyvän? Mikä on tässä maailmassa tärkeyden merkki? 

Kaikki näytti niin lupaavalta, mutta lopulta päädyimmekin talliin. 

Kaikki meidän ennakkoluulomme, oppimamme, logiikkamme ja oma viisautemme petti meidät. Viisaiden miesten joulutarinan kaunein osa on se, mitä he tekevät tullessaan tuohon talliin. Toimillaan he opettavat meille kolme asiaa.


1. Kun viisaat ihmiset löytävät tallin, he etsivät Jumalaa. 

He eivät joudu paniikkiin ongelmanta tähden vaan pysyvät vakaina ja sanovat: "Jumala on jossain tässä tallissa".

Heikot kristityt näkevät Jumalan vain hyvässä. Kun hyviä asioita tulee, heikko ja kehittymätön kristitty sanoo: "No, sen täytyy olla Jumalalta, koska tapahtuu kaikkea hyvää”. Vahvat kristityt näkevät Jumalan sekä hyvässä että pahassa. Kypsä uskovainen näkee Jumalan paitsi nautinnoissa ja palatseissa myös elämän pihoilla ja tallissa.

Saatat kävellä talli jaksoon elämässäsi. Olet seurannut tähteä ja se näyttää niin kauniilta. Sitten yhtäkkiä kysyt: "Onko tässä kaikki?" Muista, että viisailla ihmisillä on kyky nähdä Jumala elämänsä tallissa.

Jumala on luvannut meille että hänellä on meille suunnitelma ja toivo. Hän on myös sanonut että hänen ajatuksensa eivät ole meidän ajatuksiamme. Ja että maailmassa me tulemme kärsimään. Mutta kärsimys ei ole kaiken loppu, se on vain osa tarinaa. Älä luovuta, jatka matkaa loppuun saakka.


2. Kun viisaat ihmiset löytävät tallin, he tarjoavat parhaansa Jumalalle. 

Se ei ole luonnollinen taipumuksemme. Sen sijaan, että tarjoaisimme kultaa, suitsuketta ja mirhaa elämän tallissa, kiusauksemme on pitää ne itsellämme. Kun löydämme tallin palatsin sijaan, meillä on usein houkutus kieltäytyä antamasta mitään, etenkään parastamme.

Kun viisaat tulivat talliin, he eivät pidätelleet mitään. He eivät kysyneet itseltään, olisiko heidän pitänyt antaa kulta ja suitsuke Herodekselle. Tai olisivatko he sittenkin saattaneet erehtyä ja pitäisikö heidän odottaa toista maailman valtiasta ja toivoa.

He uskoivat, olosuhteista huolimatta, että toivo oli saapunut maailmaan. He uskoivat olevansa maailmankaikkeuden vallitsijan edessä, vaikka kaikki heidän ympärillään vakuutti toisin. He uskoivat. Ja uskossa he antoivat kaiken mitä heillä oli tuolle toivolle ja valtiaalle.

Jumalan suuret miehet antavat parhaansa ja vielä lisää. He antavat anteeksi ihmisille ja antavat jatkuvasti anteeksi. He kävelevät aina ylimääräisen matkan. He ottavat aina ylimääräisen askeleen. Kristityn merkki on, että hän kävelee toisen matkan ja kääntää toisen posken. Viisas mies tai nainen tarjoaa ylimääräisiä ponnisteluja Herran Jeesuksen Kristuksen kunniaksi.


3. Kun viisaat miehet löytävät tallin, he muuttavat suuntaa. 

Onko sinulla koskaan ollut tallikokemusta, joka muutti elämäsi? Oletko ihminen, joka kävelee talliin ja sanoo, mitä sitten? Vai oletko henkilö, joka kävelee talliin ja antaa sisällä olevan Jumalan muuttaa heitä ja suuntaa johon he kulkevat?

Kun olet tullut elämän tallille, oletko koskaan tuntenut, että Jumala halusi sinun muuttavan suuntaasi?

Maailmankaikkeuden Jumala antoi itsensä syntyä Neitsyt Marialta. Hän katsoi ihmissilmillä ja kasvoi kuten sinä ja minä, jotta hän ymmärtäisi meitä paremmin ja osaisi suhtautua meihin. Maria ei ainoastaan antanut kohtuaan Jumalalle paikaksi kasvaa, hän ravitsi Jumalaa, hän antoi omasta lihastaan ja verestään. Hän suojeli vartalollaan kasvavaa vauvaa ja se kehittyi täysi-ikäiseksi ja syntyi, hänen ansiostaan.

Oletko sinä valmis asettumaan kohduksi Jumalalle? Antamaan uskon ja luottamuksen kasvaa sisälläsi? Oletko valmis ruokkimaan sitä ja pitämään sitä elossa? Antaa omastasi jotta se voisi elää? Ja suojelemaan sitä vaaroilta ja uhkilta? Pitämään huolta siitä kunnes on sen aika syntyä maailmaan?

Me kaikki voimme olla kohtuja Jumalalle ja uskolle häneen. Me kaikki voimme seurata tähteä ja löytää tallin. Joka ikinen päivä elämässämme. Me voimme kohdata maailman valtiaan ja toivon ja muuttaa suuntaamme. Hyväksyä että hän ei tullut kuten me kuvittelimme. Että hän ei ole sellainen kuin me tahdomme. Me voimme antaa hänen asettua meihin ja kasvaa meidän sisällämme ja olla osallisia hänen valostaan ja rakkaudestaan.


Jos joulu on jotain, joulu on tarina siitä, että Jumala muuttaa maailmaa ja asettaa rajoituksia itselleen. Mistä löydät Jumalan jouluna? Seimestä. Rooman valtakunnan syrjäisessä nurkassa syntyi vauva, vauva josta tuli mies ja myös maailman Vapahtaja.

Kuinka monesti me kohtaamme syrjääntyneitä, hyljeksittyjä, muukalaisia, niitä joilla ei ole osaa maailman merkittävien luona? Kuinka monesti me olemme itse siinä joukossa? Kun me kohtaamme yhden vähäisimmistä, kohtaamme itse maailman ruhtinaan ja vapahtajan. Kun me itse kärsimme, kärsimme hänen kanssaan ja hän kärsii meidän kanssamme.

Kun viisaat miehet löysivät tallin, he löysivät myös vauvan. Jos joulu on jotain, on se tämä vauva - Jumalan vauva, tallissa syntynyt. Vauva, joka muutti maailman ikuisesti.

Ei suuri mies, ei kuuluisa henkilö, ei merkittävä ihminen, vaan vauva. Pieni ja merkityksetön vauva. Hyljeksityn kansan lapsi. Köyhien vanhempien jälkeläinen. Toivo joka näytti toivottomalle. Tulevaisuus joka näytti syntyvän ilman tulevaisuutta.

Vauva joka hylkäsi valtaistuimensa ja kunnian sekä palvonnan, jotta hän voisi syntyä ihmiseksi, elää meidän keskellämme ja kuolla sekä ylösnousta meidän puolestamme. Jotta hän voisi pelastaa meidät, hän hylkäsi kaiken tuon ja piti meitä sitä kalliimpana. 

Jumala syntyi ihmiseksi ja eli meidän keskellämme.

Kuten John Maxwell sanoi, kun tulemme talliin elämässämme, olkaamme viisaita ja muistakaamme etsiä Jumalaa. 

(Matteus 2:11)

 


Iankaikkinen Isä, tahdon tuoda sinulle parasta mitä voin tarjota. Anna minun tulla luoksesi, kaatua polvilleni ja palvoa sinua. Auta minua antamaan sinun muuttaa elämässäni suunta, jotta voin tulla sellaiseksi Jumalan mieheksi ja naiseksi, kuin sinä haluat minun olevan. Anna minun seurata tähteäsi ja löytää talli jossa sinä synnyit. Anna minun seurata jalanjälkiäsi ja anna elämäni muuttua yhä enemmän sinun kaltaiseksi. Aamen.

2 kommenttia:

  1. Kiitos loppiaisen tekstistäsi
    Kiitos myös EL PESEBRE DE MI TIERRA | 2013 sisältyvästä toisesta kappaleesta Entre paja h heno jossa saamme terveisiä Ecuadorista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle kun jaksoit lukea ja siunausta tulevalle vuodelle 2022!

      Poista